latinica  ћирилица
24/11/2023 |  14:19 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Матијашевић: Врло опасан концепт Бошњака

Имамо врло опасан концепт Бошњака, чији је циљ стварање државотворног ентитета и нације истог народа правећи некакво босанско јединство, али тако нешто неће бити могуће, поручио је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Дарко Матијашевић.
Дарко Матијашевић - Фото: РТРС
Дарко МатијашевићФото: РТРС

Коментаришући чињеницу да је Полицијска управа Бањалука забранила СДП-у БиХ окупљање у Бањалуци ради обиљежавања некадашњег Дана ЗАВНОБиХ-а, али да они и поред тога не одустају од доласка у Бањалуку, Матијашевић је рекао да институције Републике Српске имају све надлежности и да је Полиција Српске направила процјену на којој се треба задржати.

- Неприхватљиво је политикантство и злоупотреба 25. новембра, дана ЗАВНОБИХ-а и наметања тога датума српском народу, правећи некаво босанско јединство и босанску нацију, јер то има дубљи карактер - рекао је Матијашевић.

Матијашевић је рекао да Срби имају Републику Српску и Дан Републике - 9. јануар, своју државност, институције, историју, као и да је српски народ дао велику жртву у свим претходним слободарским ратовима.

- У Другом свјетском рату Срби су имали два ослободилачка покрета - Покрет краљеве војске у отаџбини и Народноослободилачку борбу гдје су Срби били доминантни у отпору фашизму и нацизму, на шта су поносни - напоменуо је Матијашевић.

Он је рекао да су Срби поносни и на Велики рат, односно Први свјетски рат.

Изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о наводном постојању "војних кампова за обуку паравојних формација на територији Републике Српске", Матијашевић сматра неоснованом, али у суштини опасном оптужбом због које Хелез мора сносити политичке и формално-правне санкције.

- Република Српска и њени надлежни органи треба да учествују у процесуирању таквих ратнохушкачких инсинуација, злоупотребе службеног положаја у околностима када треба створити нестабилно безбједносно окружење из неких других обавјештајних разлога који су противни интересима Републике Српске и миру у БиХ - закључио је Матијашевић.