latinica  ћирилица
24/11/2023 |  14:26 | Аутор: СРНА

Шпирић: Хелез да неутралише војне кампове или да кривично одговара

Замјеник Предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да стање безбједности није питање за забављање јавности и ако министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез без икаквих аргумената застрашује народ тобожњим војним камповима у Републици Српској онда мора кривично да одговара.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Питао бих министра када каже да постоје ти кампови и да може да их неутралише, зашто то не уради? Што он то обавјештава јавност да може да неутралише нешто што тобоже постоји? Он изговара ноторне глупости и лажи. Опасно је када све то изговара из врха Министарства одбране, а није поткријепљено аргументима. У противном, сви који лажу морају кривично да одговарају - рекао је Шпирић за БХ Радио један.

Он је нагласио да је област безбједности тешка тема која захтјева озбиљност и одговорност и да нема разговора, осим на бази аргумената.

- Ако министар има доказе нека их подастре, да се народ не плаши или да се плаши. Застрашује без аргумената. Волио бих и ја да знам о чему нам прича, као и сви људи који овдје живе. Ако је изговорио оно што је лаж - онда му је то скупо поигравање - рекао је Шпирић.

На питање о тврдњама парламентараца из Републике Српске у писму упућеном члановима Европског парламента да постоје радикалне исламске ћелије у БиХ, Шпирић је одговорио да постоје аргументи за све што је ту написано.

- Ми говоримо у том писму да постоје такве ћелије које се могу активирати и имамо аргументе надлежних органа и дијела међународних институција. То су егзактни извјештаји које су чак потписивали надлежни људи из бошњачког народа, нисам их потписао ја. Значи, то је аргумент. Хелез мора да поткријепи своје изјаве јер сви који то лажу морају кривично да одговарају - поручио је Шпирић.

Он је указао да је све што је написано у писму парламентараца из Републике Српске "производ цитата надлежних адреса у БиХ и међународних институција".

- Па из Исламске заједице сад кажу није 100 параџемата него је 14, али значи да их има, иако Федерација БиХ неће да погледа истини у очи и да се суоче с оним што може бити проблем за безбједност у БиХ - навео је Шпирић.

Коменатришући посјету генералног секретара НАТО Јанса Столтенберга и његове изјаве, Шпирић је рекао да није добро приликом оваквих посјета имати комуникацију само са дијелом БиХ, јер испада да је једини проблем Република Српска и њено руководство - што није тачно.

У вези са сарадњом странака на нивоу БиХ, Шпирић је оцијенио да није добро што на важним састанцима у Савјету министара нема представника Срба, те очекује да се то исправи, а нада се и постизању компромиса у вези са законима које треба усвојити на путу ка ЕУ, укључујући и закон о Уставном суду БиХ.