latinica  ћирилица
24/11/2023 |  14:30 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Кошарац: Фалсификати о 25. новембру никада неће постати реалност

Континуирани фалсификати о 25. новембру као тзв. дану државности БиХ никада неће постати реалност, нити истина. БиХ нема дан државности, јер не постоји ниједна одлука релевантних институција којом је то дефинисано. Нити ће, да будемо потпуно отворени и јасни, поручио је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- БиХ настала је 21. новембра у Дејтону, односно потписивањем Дејтонског споразума 14. децембра 1995. у Паризу. Дефинисана је као државна заједница два ентитета и три конститутивна народа. Српска је настала 9. јануара 1992. године, а потписивањем Дејтонског споразума, Српској је потврђено међународно признање - нагласио је Кошарац.

Он је додао да је Намјера да се 25. новембар обиљежи у Бањалуци класична политичка провокација.

- То нам потврђује да постоје политичке структуре из ФБиХ, које су моделиране и инструисане од дијела међународне заједнице да праве одређену врсту конфликта у Српској. То је недопустиво! Ако сарајевска полиција забрађује скупове подршке легитимним представницима институција Српске пред Судом БиХ, онда и институције Српске имају легитимно право да у складу са безбједносним процјенама забране скупове поводом 25. новембра у Бањалуци - јасан је Кошарац.

Кошарац је подвукао да Српска не жели конфликте, јер није држава конфликта, али препознате су намјере одређених структура да их производе у Републици Српској.

- Ако буду истрајни у томе, то ће дати легитимитет и право МУП-у Српске да реагује на адекватан начин - потучио је Кошарац.

Кошарац истиче да они који су рушили Југославију деведесетих година, данас би да празнују нешто што је настајало у времену када је стварана иста та Југославија.

- Они који се данас позивају на ЗАВНОБиХ су 1. марта 92. године срушили тековине 25. новембра. Ниједан од ова два датума не може и никада неће бити заједнички празник у БиХ. Данашња БиХ није заснована на ЗАВНОБиХ-у већ на Дејтонском споразуму. Дејтонска БиХ је нова творевина. То је реалност и то је истина - рекао је Кошарац.

Он је подвукао да Срби полажу историјско право на обиљежавање ЗАВНОБиХ-а.

- Срби су, уз Јевреје и Роме, поднијели највеће жртве у борби против нацизма и фашизма у Другом свјетском рату. Врједнујемо тековине народноослободилачке борбе, коју су у највећој мјери изнијели управо Срби. Али, дан одржавања ЗАВНОБиХ-а нема значаја без датума одржавања АВНОЈ-а. Лицемјерно је један славити, а други негирати. То је фалсификат и ревизија историје - закључио је Кошарац.