latinica  ћирилица
24/11/2023 |  15:14 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Расте број пријављених случајева насиља у породици у Српској (ВИДЕО)

Током прошле године у Српској је пријављено више од 1.000 случајева насиља у породици, подаци су Министарства унутрашњих послова. Овај број стално расте, те је неопходан мултидисциплинаран приступ како би се помогло и жртви и починиоцу, те спријечило да се насиље понови, поручено је у Бањалуци на округлом столу о насиљу у породици.
Дан борбе против насиља над женама - Фото: РТРС
Дан борбе против насиља над женамаФото: РТРС

Тиме што је нормативно регулисала област, те се сада сваки облик насиља у породици третира као кривично дјело, Српска је направила велики корак. Број пријављених случајева, сматра ресорни министар, растао је управо због повјерења жртава у полицију.

- Ми прошле године имамо 1.008 случајева пријављеног насиља, наше камшање су уродиле плодом јер све више се пријављује насиље и зато имамо пораст кривичних дјела - каже министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Влада Републике Српске је у октобру утврдила нови Нацрт закона против насиља у породици.

- Тим законом утврђују се бољи односи и помоћ као и заштита жртве, да не би дошло до фемицида - додаје помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Јелена Куртиновић.

Овогодишња кампања реализује се под мотом "Ниједна жртва више!". Шеснаест дана активизма против родно заснованог насиља је годишња међународна кампања која почиње 25. новембра, на Међународни дан борбе против насиља над женама и траје до 10. децембра, Дана људских права.