latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:14 ⇒ 16:41 | Аутор: РТС

Командант Кфора: Безбjедносна ситуација побољшана

Командант Кфора Озкан Улуташ изјавио је да се безбједносна ситуација на Косову и Метохији, послије пораста тензија посљедњих мјесеци, побољшала и навео да је НАТО брзо одговорио на недавно насиље распоређивањем додатних 1.000 војника и оклопних возила.
КФОР (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/илустрација) -
КФОР (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/илустрација)

Командант Кфора је у интервјуу за Танјуг рекао да је учетворостручено присуство Кфора на сјеверу Косова и као и да је утростручен број патрола, укључујући и дуж административних прелаза.

- Ово су разборити кораци како би се осигурало да наша мисија настави да испуњава свој мандат УН да осигура безбједно окружење за све заједнице које живе на Косову и Метохији и слободу кретања, на основу Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1244 из 1999. године, у сваком тренутку и на непристрасан начин - рекао је он.

Улуташ је навео да је НАТО посвећен безбједности на КиМ и додао да ће Кфор остати докле год буде потребно, у складу са мандатом УН.

- Кфор такође наставља да ствара безбједносни оквир неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао, што је једини пут ка трајном миру и стабилности - нагласио је он.

Упитан да ли је разговарао са представницима српске заједнице на сјеверу КиМ, али и јужно од Ибра, Улуташ је одговорио да му је приоритет био да његује комуникацију и координацију засновану на повјерењу.

- Кфор редовно и транспарентно комуницира са свим међународним и локалним актерима. До сада сам, као командант Кфора, имао састанке са многим саговорницима међу којима су представници косовских институција и безбједносних организација, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Мојсиловић, владика Теодосије, игуман Сава Јањић, начелник мисије ЕУЛЕКС, генерал-мајор Барбано и представници Уједињених нација, ОЕБС и дипломатске заједнице - рекао је он.