latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:16 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

ЕТФ у Бањалуци прославља 61 годину постојања; Сигурно радно мјесту по завршетку студија (ВИДЕО)

Електро-технички факултет у Бањалуци прославља јубилеј - 61 годину постојања и рада. За шест деценија, више од 2.700 студената стекло је диплому на овој високошколској установи. По завршетку студија - инжењере чека и сигурно радно мјесто у Републици Српској.
Електротехнички факултет - Фото: РТРС
Електротехнички факултетФото: РТРС

Из љубави према математици - Јелена Пешевски уписала је софтверско инжењерство на Електро-техничком факултету у Бањалуци. То је захтијевало доста одрицања и дано-ноћног учења. Али, вриједило је, јер је Јелена са просјеком 9,73 - студент генерације!

- Видим се на овим просторима, свакако, гдје ћу са својим колегама покушати да радим на томе, да нам буде што боље - истиче Пешевска.

Будућност у Републици Српској - види и предсједник Сваеза студената ЕТФ-а, Универзитета у Бањалуци Александар Јелић. Промоцији Српске на пољу науке, већ је допринио.

- Представљао сам више пута ЕТФ на Електријади из математике, гдје сам освајао злато и два пута бронзу - наводи Јелић.

ЕТФ као најпрестижнији факултет у региону - више од шест деценија школује кадар за индустрију. Младе инжењере по завршетку студија - чека сигурно запослење. Обезбиједили су и плаћену праксу за студенте.

- Ја бих рекао, да је заинтересованост на овом факултету констата. Додуше, ове године смо уписали 40 одсто више студената. и сада смо други највећи факултет бањалучког Универзитета по броју студената - наводи декан ЕТФ-а, Универзитета у Бањалуци Зоран Ђурић.

Помоћник министра за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво друштво Републике Српске Зоран Бјелајац истиче да ће министарство наставити са подршком ЕТФ-у, кроз своје пројекте и суфинансирање научно-технолошких пројеката.

ЕТФ је настао из Електротехничког одсјека Техничког факултета у Бањалуци, основаног 1962. године. Развојем индустријализације - јављале су се потребе за инжењрима електротехнике и за одвајањем Електротехничког одсјека у посебан факултет.