latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Чувари формуле" до сада погледало 200.000 гледалаца

Филм "Чувари формуле" Драгана Бјелогрлића је од београдске премијере, 24. октобра, до сада погледало 200.000 гледалаца.
Филм "Чувари формуле" - Фото: Screenshot/YouTube
Филм "Чувари формуле"Фото: Screenshot/YouTube

Бјелогрлић је заједно са глумачком и ауторском екипом успјешно на филмско платно пренио истиниту причу о акциденту у Винчи из 1958. године, која нас подсјећа на давно заборављену хуманост и емпатију.

Филм "Чувари формуле" имао је свјетску премијеру на Филмском фестивалу у Локарну гдје је освојио двије награде, а затим је услиједио Сарајево филм фестивал одакле се вратио са наградом публике.

Ову јединствену причу, рађену према књизи професора Горана Милашиновића, као сценариста потписује Вук Ршумовић уз Огњена Свиличића и Драгана Бјелогрлића као косценаристе.

Ауторски тим предвођен Бјелогрлићем као редитељем, чине директор фотографије Иван Костић, монтажерка Милена Предић, сценографкиње Јелена Сопић и Јована Цветковић, костимографкиња Марина Вукасовић Меденица, композитор Александар Ранђеловић, док извршну продукцију потписује Горан Бјелогрлић.

Главне улоге играју Радивоје Раша Буквића и француски глумци Алексис Маненти, Оливије Бартелеми и Ане Сара. Директора института Винча Павла Савића тумачи Предраг Мики Манојловић, а шефа државне безбедности СФРЈ Леку Ранковића – Драган Бјелогрлић.

Улоге младих југословенских научника редитељ је додијелио Јовану Јовановићу, Алиси Радаковић и Огњену Мићовићу.

"Чувари формуле" наставаљају свој биоскопски живот по Србији, региону, као и по многим европским градовима.