latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:57 ⇒ 19:11 | Аутор: ТАНЈУГ

У Музеју Срема изложен јединствен свјетски експонат (ВИДЕО)

У Музеју Срема у Сремској Митровици, први пут ће бити изложен изузетно вриједан предмет – златни аварски појас из шестог вијека, вриједан више од милион евра.
Музеј Сремска Митровица (Фото: Tanjug, VLADA AP VOJVODINE (HO)) -
Музеј Сремска Митровица (Фото: Tanjug, VLADA AP VOJVODINE (HO))

Иако су пронађена још два аварска појаса до сада, само је комплетан појас који ће бити изложен у Музеју Срема.

- Овај уникатни предмет на глобалном нивоу се састоји од десет копчи, материјал је злато и драго камење, тежина му је око килограм и по, тако да је његова вриједност огромна, прије свега, што је уникатан, и као такав је суштински је непроцјењив - рекао је директор Музеја Срема Андрија Поповић.

Објаснио је да су Авари били коњички народ који се нашао на нашим просторима током шестог и седмог вијека.

- Била је то заправо хорда коју је предводио истакнути појединац, односно војсковођа који је носио титулу кагана. Ми сматрамо да због раскоши, украса и велике вриједности појаса, да је овај златни припадао кагану Бајану Првом, војсковођи који је покорио славни град Сирмијум који је шест вијекова био на овом простору. За израду је коришћена техника византијских мајстора - навео је он.

Од 1992. године, када је аварски појас предат Музеју Срема, па све до данас, због неизвршене конзервације и рестаурације, али и непостојања адекватних услова за излагање, он је био чуван у трезору и никада није излаган.

Управо због тога ова изложба представља праву сензацију у научним и културним круговима и у широј јавности, не само у Србији, већ и на међународној сцени.

Иначе, златни аварски појас је пронађен 1992. године у околини Сремске Митровице (на тромеђи Чалме, Дивоша и Бингуле) – једне од четири некадашње престонице моћног Римског царства.

Неколико сличних налаза, али не овог квалитета израде и раскошне инкрустације, пронађено је у окружењу, али аварски појас из Митровице предњачи у значају, раскоши украса и љепоти и представља свјетски раритет.

На основу доступних историјских извора и поређења са сличним налазима, појас је као знамење власти у Аварском каганату, односно не само украс гардеробе, већ и ознака статуса власника, био дио протоколарне одежде значајног војсковође, кнеза или самог аварског владара (кагана) и ношен је у посебним, свечаним приликама.

Аварски појас је изложен у специјално направљеној витрини са непробојним стаклом и потребним микроклиматским условима, у посебно адаптираном простору, уз високе мјере безбједности које налаже излагање културног блага првог реда.