latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:57 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Цвијановић затражила да у дневни ред сједнице буде уврштена информација о Хелезовим наводима

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић предложила је за наредну сједницу, која ће бити одржана у понедјељак, 27. новембра, да у дневни ред буде уврштена Информација о наводима министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о "постојању одређених паравојних формација и кампова на територији Републике Српске".
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

У образложењу упућеном бошњачком и хрватском члану Предсједништва БиХ, Цвијановић је навела да је министар одбране изнио у јавност информације које се тичу постојања одређених паравојних формација и кампова на територији Републике Српске, а који су у служби обуке људи у сврху њиховог војног оспособљавања.

- Такође, господин Хелез је у наставку свог јавног излагања о овој теми рекао да те људе обучавају одређени инструктори поријеклом из Руске Федерације, а да се поменуте активности спроводе под покровитељством Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Даље, министар одбране је изнио тврдње да се кампови за обуку ових формација налазе на територији општине Рогатица, као и на простору планине Маглић без јасног прецизирања конкретног мјеста налажења спорних формација, након чега је услиједио демант изнесених тврдњи од политичких функционера надлежних за територије које су означене као мјесто егзистирања наведених кампова - подсјетила је Цвијановић.

Будући да су наведене информације проузроковале оправдано узнемирење јавности на територији БиХ, а које се надовезују на информације одређених страних обавјештајних служби о постојању терористичких ћелија на простору БиХ, Цвијановић сматра да је апсолутно оправдано и неопходно да Предсједништво БиХ затражи информацију по предметном питању од надлежних инстутуција, а и самог министра одбране који је спорне квалификације презентовао у јавност.

- Цијенећи уставне и законске одредбе, али и политичку и друштвену димензију одговорности коју чланови Предсједништва БиХ имају према грађанима и друштву у цјелини значајно је да Предсједништво БиХ заузме став о овом питању, а све у сврху тачног утврђивања чињеничног стања и добијања истинитих и прецизних информација, а које би даље као колективни орган извршне власти с циљем смиривања тензије и узнемирености у друштву, требали презентовати јавности у БиХ. Узимајући у обзир одредбе Устава БиХ члан 5 став (5) алинеја а), по којем је сваки члан Предсједништва БиХ има, по својој функцији цивилну команду над Оружаним снагама БиХ као и одредбе члана 11. и 12. Закона о одбрани БиХ ('Службени гласник БиХ', 88/05) и чланова 1. и 32. ставова (3) и (1) Пословника о раду Предсједништва БиХ ('Службени гласник БиХ', бр. 10/13, 32/13 и 22/14) које јасно дефинишу да Предсједништво БиХ, врши врховну команду и контролу над Оружаним снагама и доноси одлуке у области одбране, те уважајући наведено сматрам оправданим да Предсједништво БиХ на својој 9. редовној сједници размотри тачку дневног реда 'Информација о наводима министра одбране БиХ, о постојању одређених паравојних формација и кампова на територији Републике Српске' - појаснила је Цвијановић.

Цвијановић је у допису предложила и закључак у којем се наводи да Предсједништво БиХ, као врховни командант Оружаних снага БиХ, обавезује министра одбране у Савјету министара да достави цјеловите информације о наводима изнесеним у јавности у вези са постојањем паравојних кампова и формација на територији Републике Српске.

 Предсједништво БиХ захтијева од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Министарства безбједности, односно Агенције за истраге и заштиту да, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, у оквиру својих надлежности спроведу истражне радње с циљем утврђивања тачног чињеничног стања и околности у вези са изнесеним тврдњама министра одбране. Предсједништво БиХ задужује наведене институције да тражене информације достави најкасније у року од 15 дана од дана запримања овог закључка - навела је Цвијановић.