latinica  ћирилица
24/11/2023 |  18:31 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Грозница "Црног петка" - снижења или маркетиншки трик? (ВИДЕО)

Тзв. Црни петак или празник потрошача и ове године напунио је врећице и тржне центре, а испразнио новчанике купаца.
Црни петак (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/илустрација) -
Црни петак (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/илустрација)

Традиционално, на овај датум биљеже се екстремно високи приходи, а ако се дан познаје по јутру, прогнозе и ове године обећавају. Попусти или маркетиншки трик, купци су подијељених мишљења. Док једни пуне корпе без обзира на цијене, други ипак тактични у куповини овај дан, као и сваки у години. Препуне радње, постепено пуне и касе послодаваца. Прве колоне купаца појавиле су се већ у јутарњим часовима.

- Гужва је стварно велика, нисмо очекивали овако рано, људи ваљда иду раније да прије заврше - каже водитељ пословнице бутика Бранимир Зец.

Други водитељ пословнице, Бењаним Шамић додаје да је из године у годину све већа посјећеност, те да је промет знатно већи.

Потрошачки трикови маркетинг стручњака лако замажу очи купцима, упозоравају из Удружења потрошача. Неријетко, иако пуних кеса, потрошачи заврше празних џепова.

- Купцима бих савјетовала да се добро распитају за претходну цијену да виде да ли постоје таква снижења заиста, а трговцима бих препоручила да дају написмено кроз каталог које су то цијене снижене, који период и за колико снижене - каже Снежана Шешлија из Удружење потрошача Топер, Добој.

Традиционално високи приходи и очекивања која се везују уз овај такозвани празник, доказ су да припадамо потрошачком друштву. Непрегледне колоне и саобраћајне гужве нису обесхрабриле купце. Производ њихове потрошачке еуфорије рачунаће се данима.