latinica  ћирилица
24/11/2023 |  18:51 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

Урбане тржнице - поново рејонске мале тржнице у насељима, али у новом руху! (ВИДЕО)

Мобилна продајна мјеста "Урбане тржнице" своја врата отвориле су у насељу "Нова Варош". Урбана тржница дио је подршке Европске уније конкурентности пољопривреде и руралног развоја. Осим Нове Вароши урбане тржнице биће и у насељима Лазарево, Борик, Обилићево и Старчевица.
Урбана тржница, Бањалука - Фото: РТРС
Урбана тржница, БањалукаФото: РТРС

Зоран Јоргић домаћом производњом бави се више од петнаест година. Како каже, ово је веома значајно како за произвођаче, тако и за грађане Бањалуке.

- Продаја је главна карика у ланцу. Можеш златне полуге производити, ако немаш продају - не вриједи. Џаба што је златна. Ко се одлучи за куповину овакве робе, зна да купује здраво - каже Јоргић.

Продајни објекти су квалитетни и добри, каже Биљана Кесеровић - корисница бесповратних средстава. Бави се искључиво органском производњом воћа и поврћа и ради на проширивању постојеће произвоидње.

- Ми пољопровредни произвођачи ћемо се трудити да то оправдамо. Да још боље напредујемо и очекујемо да нас подржите. Имам храбрости, вољу. Желим да укључим све пољопривредне произвођаче да се баве органском производњом. Није толико тешко, а то је најбоље - каже корисница бесповратних средстава ЕУ Биљана Кесеровић.

ЕУ од 2020. године за програме производње здраве хране је издвојила 30 милиона марака.
Шеф делегације ЕУ Јохан Сатлер изразио је задовољство што је град Бањалука подржао овај пројекат.

- Знам колико је важно за ЕУ, за поједниначне земље чланице производње здраве хране..Због тога улажемо толико пуно напора. ЕУ посвећује пажњу производњи, односно пољопривреди овдје у БиХ - каже шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Окупљено је 38 произвођача, а план је више од 300 продаваца који ће бесплатно користити продајна мјеста током првих 12 мјесеци, док ће дугорочно кориштење штандова бити омогућено по симболичним условима.

- Зато што људи са наших села, домаћи произвођачи који производе здраву храну, вриједну по живот, кључну по живот. Данас овдје доносе у центар и најважнија насеља у Бања Луци - додао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Шеф градског Одсјека за регионалну и међународну сарадњу, управљање пројектима и стратешко планирање Милада Шукало каже да је дугорочни циљ јесте да се свакако уз ове штандове нађу и мали штандови на којима ће се моћи наћи и домаће рукотворине.

- И оно што нам је циљ, дугорочно.. Али исто тако да у наредном периоду кренемо са уређивањем сточних пијаца, пијаца у руралним насељима и да на неки начин заокружимо једну цјелокупну причу која има добробит, не само за оне који производе, него за све крајње кориснике - истиче Шукалова.

Центар за развој и унапређење села Бањалука израдио је идејни пројекат за урбану тржницу 2021. године.

- Највећу радост треба да изазову код самих грађана града Бањалука који ће имати прилику да купе оно што је наше домаће драво, аутохтоно. Да на тај начи подрже пољопривредне прозвођаче, како би могли да повећају своју производњу, сада када напокон имати тржиште - истакао је директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Овим пројектом обухваћено 12 локација у БиХ, међу којима су из Републике Српске, поред Бањалуке, и Градишка, Теслић, Требиње. Пројекат у вриједности од око 278 хиљада марака, финансиран је са 70 одсто средстава ЕУ и 30 одсто Града Бањалука.