latinica  ћирилица
24/11/2023 |  19:23 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Вашингтон и Берлин "гурају" Кијев у преговоре

САД и Њемачка тајно покушавају да присиле украјинског предсједника Владимира Зеленског да преговара са Русијом, пише лист "Билд".
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Позивајући се на неименоване изворе лист наводи да Вашингтон и Берлин смањују испоруке оружје у нади да ће Кијев схватити да не може повратити изгубљене територије.

Лист, такође, истиче да Берлин и Вашингтон дају Кијеву количину оружја довољну само да држе линију, али не и да врате изгубљене територије.

"Билд" наводи, позивајући се на "Владине кругове", да Њемачка сада покушава да стави Украјину у "стратешки добру преговарачку позицију" ради евентуалних разговора са Русијом. Овај став дијеле и САД, истиче лист.

Међутим, како наводи "Билд", ниједна земља неће отворено гурати Кијев ка дијалогу. Умјесто тога, Вашингтон и Берлин наводно користе као својеврсну полугу своју позицију два највећих снабдјевача оружјем.

План је да се Украјини обезбиједи довољно наоружања да задржи тренутну линију фронта, али не и да направи било какав значајан продор.

Извор из Владе је рекао да се очекује да ће ово навести Зеленског до закључка да његова земља не може да побиједи у војном смислу, већ да треба да преговара о миру са Русијом.

Такође, лист истиче да западне силе имају "план Б", који предвиђа замрзавање непријатељстава без икаквог формалног мировног споразума између Москве и Кијева.