latinica  ћирилица
24/11/2023 |  22:02 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Билећкој публици представљена књига "Вила са Чакора"

Књига "Вила са Чакора" ауторке Неде Ђукић Боројевић о страдању деветнаестогодишње дјевојке Бранке Ђукић коју су убила двојица Албанаца са Косова и Метохије на планини Чакор 1975. године, промовисана је вечерас у Билећи.
Билећа - промоција књиге - Фото: СРНА
Билећа - промоција књигеФото: СРНА

Боројевићева је рекла да је у књизи покушала да обједини све што је написано о овој великој трагедији која је потресла становнике широм тадашње Југославије и шире.

Она је истакла да јој је циљ био да књига остане писани споменик за будућа покољења, да се такав злочин не заборави и никада нигдје не понови, наводећи да ово дјело има велики значај за српство.

- Бранка је хероина српског народа, а не само своје породице и братства, она је ујединила наш народ. О Бранки се прича и пјева, а онај о коме се пјева и прича вјечито живи - поручила је Боројевићева, која је рођака страдале дјевојке.

На промоцији је истакнуто да је ауторка на изванредан начин написала књигу, користећи мноштво извора, свједочења и сјећања о дјевојци изузетне љепоте коју су свирепо убила двојица Албанаца, након што су покушали да је силују.

Професор Славољуб Ђукић рекао је да је у књизи ријеч о трагедији незапамћеној на овим просторима у вријеме када је било прокламовано јединство свих народа на простору бивше Југославије, наводећи да су о томе писали многи умјетници, али да је то у јавности била табу тема из политичких разлога.

Књига је представљена у организацији билећке Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић", а у програму у Дому културе учествовали су етно-појци, гуслари и ученици билећког Средњошколског центра "Голуб Куреш".

Неда Ђукић Боројевић рођена је у Великој Сочаници код Дервенте и до сада је написала бројна прозна и поетска дјела, а за нека од њих је и награђена.

Члан је Удружења књижевника Републике Српске и Србије, Матице српске, као и више књижевних клубова и културно–умјетничких друштава у Српској, Србији и Црној Гори.