latinica  ћирилица
25/11/2023 |  17:07 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Додик: Конаковић, Никшић и Форто дошли у Бањалуку да провоцирају (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изизјавио је да за њега ништа не значи 25. новембар и да су Елмедин Конаковић, Нермин Никшић и Един Форто дошли у Бањалуку да провоцирају.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да им се ништа није десило у Бањалуци, да нико никога није напао и да су непозвани гости доживјели звиждање.

Додик је констатовао да у Бањалуци није организован никакав скуп већ да су тамо спонтано окупили борци, инвалиди који су стварали Републику Српску, а не ЗАВНОБиХ.

- Они су тамо дошли да провоцирају и ја сам учинио озбиљан напор да им се тамо ништа не деси и поносан сам на то што им се ништа није десило. Зар је проблем то што нису дочекани са црвеним теписима - истакао је Додик.

Додик је упитао да ли је иједна институција на нивоу БиХ одлучила да је 25. новембар празник БиХ.

- Нема закона и нема одлуке. Нисам ни ја дошао у Сарајево и правио глупости 9. јануара - рекао је Додик новинарима.

Додик је констатовао да из Републике Српске нису рекли да тај њихов наводни празник не славе у Сарајеву, Вогошћи или по Федерацији, али да га у Републици Српској неће славити.

- Пошто знају тај наш став, почели су да провоцирају и да долазе - поновио је Додик.

Додик је поновио да нема ЗАВНОБиХ-а без АВНОЈА, нити има БиХ без дејтонског Устава.

- За нас је прихватљива дејтонска БиХ, а не ова. Не можете наметнути празник који не постоји и у БиХ нема ниједног празника осим Нове године, а то Федерација БиХ утврђује својим актом, а ми својим. Нећемо допустити да нас неко провоцира - поручио је Додик.

Додик је додао да ће наредних година још снажније оспоравати непостојеће празнике.

- У Сарајеву је постојала улица Војислава Кецмановића предсједника ЗАВНОБиХ-а, а сада је нема. Ако сте укинули улицу, колико онда држите до засједања које је он водио - истакао је Додик.

Предсједник Српске је констатовао да БиХ није оно што хоће ФБиХ.

Додик је напоменуо да су и поруке америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија које је јуче упутио из Мркоњић Града, уз тврдње да је ту одржано засједање ЗАВНОБиХ-а, упућене испред погрешне куће.

- Оно што стоји иза њега није та зграда. Зар ми њему оспоравамо 4. јули. Не оспоравамо, а они нама оспоравају 9. јануар, а хоће да нам наметну 25. новембар који ми не прихватамо - поручио је Додик.