latinica  ћирилица
26/11/2023 |  10:21 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве: Велики благослов излио се на Фочу, Српску и шире (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије са више владика, чином великог освештања Светосавског храма у Фочи, којем је кумовао предсједник Милорад Додик, благословио је вјернике у радосном испуњењу вишевјековног сна да у центру града подигну богомољу. Српски провојерах је поручио да се велики благослов излио на Фочу, Републику Српску и шире, јер су Срби у средишту града освештали храм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.
Патријарх Порфирије у Фочи - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Патријарх Порфирије у ФочиФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ово мјесто сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овдје живе - рекао је патријарх Порфирије у бесједи након што је освештао храм и служио Свету аријерејску литургију.

Према његовим ријечима, Свети Сава је најбољи примјер шта значи бити православни Србин, јер је градио, неговао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вјери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вјером, може да буде стваралачки и да траје кроз вијекове.

- Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се с њим сретали заволевши њега завољели су и његов народ - истакао је српски патријарх.

Патријарх је нагласио да овај храм показује и да су опредјељење свих који овдје живе Јеванђење Христово и мир, заједница у себи и са свима.

Он је навео да Јеванђеље са својим заповијестима, правилима, законом уређује и појединачни, лични живот, али и међусобне односе унутар једног народа, Цркве, али и са другима, који су другачији.

Његова светост је напоменуо да су данас чули Јеванђење о милостивом Самарјанину у којем се говори како припадник изабраног народа пита шта треба да чини да добије царство Божије, наводећи да је то питање које свако поставља.

- Можда нисмо одувијек свјесни да нам је суштинска потреба заједница са Богом, да је важније од свега да нађемо смисао свог постојања - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије (фото: РТРС)

Патријарх је окупљеном народу говорио и о ближњима, наводећи да је то прво онај који је поред нас, члан породице, онда комшије, даљи рођаци, затим припадници истог народа и исте вјере.

- Када унутар тог контекста сваког видимо и доживимо као свог ближњег, постајемо способни да размијемо истину Божију да је сваки човјек као икона Божија позван да буде наш ближњи - истакао је патријарх Порфирије.

Фоча, духовни центар православља у овом дијелу Европе, поносна, да је храм изграђен великом слогом српског народа.

- Само тако можемо и да останемо и опстанемо на овом простору - поручио је Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да српски народ у Фочи светосавље доживљава као филозофију постојања и да је духовном преображају допринијела изградња Храма Светог Саве.

- Учинили сте велику част народу донијевши патријаршки благослов - рекао је владика Хризостом.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Митрополит Хризостом додијелио је Златни орден Светог свештеномученика Петра-митрополита дабробосанског предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је кумовао великом освећењу храма.

Литургији су присуствовали градоначелници и начелници више општина, те бројни вјерници који су дошли из свих крајева Српске.

Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних и највећи је у БиХ.

Темељи храма освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, а богослужења су почела 2013. године.

Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније.

Остало је да се сводови храма осликају фрескама.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Фочу, а тим поводом синоћ је у Светосавском храму служена доксологија.