latinica  ћирилица
27/11/2023 |  07:02 ⇒ 08:05 | Аутор: Агенције

Израел добио листу посљедњих 11 талаца који ће бити ослобођени

Четвртог, посљедњег дана договореног примирја Израел је добио листу посљедњих 11 талаца, који би данас требало да буду ослобођени након 52 дана проведена у заточеништву Хамаса.
Размјена талаца (Фото: EPA/ABIR SULTAN) -
Размјена талаца (Фото: EPA/ABIR SULTAN)

Палестинска милитантна организација обавезала се у оквиру договора о прекиду ватре да ослободи укупно 50 жена и деце који су киднапован у Гази, у замену за ослобађање 150 Палестинаца из израелских затвора, осим у случају да договор буде продужен под новим условима, преноси дневник Тајмс оф Израел.

Хамас је саопштио у недјељу да је трећег дана прекида сукоба с израелском војском, ослободио 13 израелских талаца, као и четворо странаца - троје тајландских и једног руског држављанина, пренео је раније Ројтерс.

Израелска војска саопштила је, међутим, да је ослобођено 14 Израелаца и троје странаца и да су предати Међународном комитету Црвеног крста.

У саопштењу објављеном у недељу увече, Хамас је рекао да жели да продужи примирје и након истека четвородневног примирја, у настојању да се из израелских затвора ослободи већи број Палестинаца.

Договорено примирје већ укључује одредбу о продужењу за један додатни дан за сваких десет талаца које Хамас пристане да ослободи.