latinica  ћирилица
27/11/2023 |  08:09 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Јахорина домаћин Међународне конференције "Правци развоја јавних набавки у Европској унији и БиХ" (ВИДЕО)

Јахорина је данас и сутра домаћин друге Међународне конференције "Правци развоја јавних набавки у Европској унији и Босни и Херцеговини".
Правци развоја јавних набавки у Европској унији и БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Правци развоја јавних набавки у Европској унији и БиХФото: Уступљена фотографија

Горан Рачић, предсједник Удружења економиста "Економски форум" за Јутарњи програм рекао је да ће конференција посебну пажњу посветити темама: дигитална трансформација јавних набавки, употреба вјештачке интелигенције у подручју јавних набавки, простор за податке јавних набавки, увођење е-образаца на ТЕД-у, професионализација експерата јавних набавки те развој система правне заштите.

Рачић наводи да већи фокус морамо ставити на едукацију на нашим Универзитетима.

Организатор конференције је Струковно удружење "Економски форум" Бањалука, у сарадњи са Привредним коморама Републике Српске, ФБиХ и Агенцијом за јавне набавке БиХ. 

ЕУ у својим стратегијама наглашава како су за остварење пуног потенцијала јавних набавки кључни дигитална трансформација, приступ подацима и способност за њихову анализу.

Садашњи обрасци за објаву на ТЕД-у ускоро ће се замијенити е-обрасцима. Питања професионализације експерата јавних набавки и развоја система правне заштите од сталног су интереса, а све у смислу повећања ефикасности јавних набавки и смањена корупцијских ризика.

Питање учествовања понуђача и робе из трећих земаља на тржишту јавних набавки ЕУ од сталног је интереса Европске комисије и држава чланица, истичу организатори конференције.