latinica  ћирилица
27/11/2023 |  08:33 ⇒ 09:06 | Аутор: Агенције

Повећане тензије на граници Сјеверне и Јужне Кореје након лансирања сателита

Сјеверна Кореја је упозорила да ће наставити да користи своја суверена права, што укључује лансирање сателита и слање додатних трупа и оружја у демилитаризовану зону на граници с Јужном Корејом, пише Ројтерс.
Војници Сјеверне Кореје (Фото: EPA/JEON HEON-KYUN) -
Војници Сјеверне Кореје (Фото: EPA/JEON HEON-KYUN)

Министарство спољних послова Северне Кореје саопштило је да је лансирање сателита прошле недјеље било проузроковано потребом да надгледа Сједињене Државе и њихове савезнике, навела је државна новинска агенција КЦНА.

- Лансирање је легално и представља право на самоодбрану, на темељну реакцију и прецизно праћење озбиљних војних акција Сједињених Држава и њихових сљедбеника - преноси КЦНА.

Пјонгјанг је саопштио да је сателит ушао у орбиту и да шаље фотографије, док Јужна Кореја наводи да не може да потврди ову информацију.

Сејвернокорејске акције подстакле су Сеул да привремено суспендује војни споразум између двије земље који је потписан 2018. године, након чега су војници са сјеверне стране границе виђени како обнављају срушена стражарска мјеста и довозе опрему у демилитаризовану зону.

Сједињене Државе сазвале су састанак Безбједносног савјета Уједињених нација како би се разговарало о лансирању сателита, које је Америка осудила.

Русија и Кина, сталне чланице Безбједносног савета, одбиле су да уведу нове мјере против Пјонгјанга, упркос сјевернокорејском тестирању балистичких ракета, а ни Москва ни Пекинг нису тим поводом дали изјаве претходне недјеље.