latinica  ћирилица
27/11/2023 |  09:31 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Будимир: Српски народ егзистира на једном од најнестабилнијих простора

Највећи проблем за српски народ јесте то што се налази и егзистира на једном од најнестабилнијих геополитичких простора, на фиктивној граници, односно у вакууму између мултиполарног и униполарног свијета који се сукобљавају, сматра министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.
Жељко Будимир - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељко БудимирФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Једина формула за преживљавање, док се не успостави нека нова равнотежа снага у свијету, јесте да будемо стрпљиви и урадимо све да сачувамо надлежности и суверенитет који је Републици Српској дат међународним споразумом потписаним у Дејтону. Морамо чекати боља и праведнија времена у којима ћемо моћи да у потпуности одбранимо наш национални и државни капацитет који нам је дат-  рекао је Будимир.

Он је за Глас Српске рекао да пет великих сила које се налазе у Савјету безбједности УН одражавају распоред снага, односно структуре моћи на крају Другог свјетског рата, али да то никако не одговара данашњем односу снага.

- Француска и Велика Британија и даље имају загарантовану фотељу у овом савјету иако за ове двије државе можемо слободно рећи да више нису велике силе као некада. Ове државе не припадају овом елитном друштву. Њихове столице требало би да заузму Индија, Бразил или неки од представника Африке. Шта можемо закључити - па да су УН један диносаурус - додао је Будимир.

На питање зашто је у БиХ тешко постићи компромис, Будимир је рекао да политички представници из Федерације БиХ бјеже од одговорности, не желећи да на себе преузму улогу креатора даље судбине БиХ.

- Бјеже од тога и ту палицу препуштају странцима. С друге стране, инострани фактор домаће политичаре третира као кућне љубимце - навео је Будимир.

Он је рекао да на простору Балкана постоје народи који имају одређену историјску и државну свијест, али и они који то немају.

- Јасно је да није лако манипулисати Србима, као неким другим народима. И то велике силе знају, те нас стога и доживљавају као једног од актера ког је увијек, када се укаже прилика, потребно војно, политички или економски поразити и уништити - рекао је Будимир.

Он је оцијенио да је ЕУ изгубила свој некадашњи занос, привлачност и магнетизам.

- Постали су и једна од страна у рату. Случај Украјине показао је да нема разлике између ЕУ и НАТО. Сада нам нуде нову шаргарепу, шест милијарди евра којима нам се маше пред очима. При томе се од нас тражи да прихватимо све и свашта, што нам се намеће из Брисела. Када би Српска прихватила сва та условљавања, безрезервно, она би потписала смртну пресуду - закључио је Будимир.