latinica  ћирилица
27/11/2023 |  09:36 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Кошарац: Забрињавајуће информације да ће бошњачки двојац блокирати избор генерала ОС БиХ

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су изузетно забрињавајуће информације да ће, како је навео, бошњачки двојац у Предсједништву БиХ на данашњој сједници блокирати избор генерала ОС БиХ, укључујући и именовање генерала Гојка Кнежевића за начелника Заједничког штаба ОС БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Уколико се ове најаве обистине, додао је Кошарац, то ће значити додатну потврду перфидне и лицемјерне политике структура из ФБиХ.

- Прво су мјесецима опструисали именовања нових генерала на командне позиције, па је Хелез (оп.а. Зукан Хелез, министар одбране у Савјету министара БиХ), након упозорења из омиљених му НАТО и ЕУФОР структура, доставио Предсједништву БиХ списак. Сада очигледно покушавају да додатно одуговлаче процес преко Дениса Бећировића (оп.а. бошњачки члан Предсједништва БиХ) - истакао је Кошарац на друштвеној мрежи Инстаграм.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је нагласио да је разлог само један - Сарајеву смета Србин на челу Заједничког штаба ОС БиХ.

- Не маре они за закон, нити за чињеницу да је Сенаду Машовићу прије двије године истекао мандат. Циљ је само један - спријечити именовање српског генерала на позицију - истакао је Кошарац.

Како је навео, препозната је њихова срачуната и подмукла тактика.

- Како би у очима својих западних ментора били 'добри момци', пустиће одређене одлуке у министарствима или у Савјету министара БиХ, али ће их блокирати у Предсједништву БиХ путем Бећировића. Онда ће нама причати како тобоже над њим немају контролу, како не поштује договоре и слично. Али он ће и даље опструисати - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, такав сценарио "Тројка" је већ опробала код Источне нове интерконекције.

- Бошњачки министри су у Савјету министара БиХ дали сагласност за покретање преговора са Србијом ради закључивања споразума о реализацији овог стратешког пројекта, али Бећировић то стопира у Предсједништву БиХ - нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио и на чињеницу да су бошњачки министри у Савјету министара БиХ одуговлачили са именовањем новог министра финансија и трезора БиХ Срђана Амиџића, иако је ранијим политичком договором одлучено да та позиција припадне Републици Српској и СНСД-у.

- На перфидан начин тактизирају и циљано опструишу пројекте важне за Републику Српску, као и именовање Срба на руководеће позиције на заједничком нивоу. А онда нам, без трунке срама, држе слово о томе како Српска нешто блокира - поручио је Кошарац.

Он је упитао како радити са таквим људима и како испунити било какав договор са сљедбеницима политике "до подне једно, од подне друго".