latinica  ћирилица
27/11/2023 |  10:05 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Пост је животу повратак

Пост је животу повратак, рајски изданак и вријеме када су људи Богу ближи, указао је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у пјесми "Божићни пост".
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије - Фото: СРНА
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански ФотијеФото: СРНА

Епископ Фотије у овој пјесми, између осталог, говори о томе да су људи постећи брату ближњи, али и да постом палог Адама са себе свлаче, а постом се у Новог Адама - Христа облаче.

Његово преосвештенство указао је и да је пост духовна радост кроз коју се људи Богу и његовом благослову враћају, а од себе демоне одгоне.

- Постимо зато браћо и радујмо се јер, ево, велики празник Божић иде, да цео свет, да сви људи чују и виде - да Бог у Христу човек постаде, да нас опет у Рај уведе - поручио је епископ Фотије у својој пјесми објављеној данас на сајту Епархије зворничко-тузланске.

За православне вјернике сутра почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу.

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра значајним за духовни живот својих вјерника, али и веома моћним средством за постизање пуног спасења.

Пост се заснива на примјеру самог Исуса Христа, који је на хљебу и води постио 40 дана прије него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим сриједе и петка, када се једе храна спремљена на води.