latinica  ћирилица
27/11/2023 |  10:48 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Ћирилица и на Универзитету Црне Горе

Прихваћена је иницијатива Српског националног савјета Универзитета Црне Горе за постављање табли на ћириличном писму на згради Ректората ове Универзитета и на свим универзитетским јединицама.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Српски национални савјет Црне Горе упутио је захтјев ректору Владимиру Божовићу и предсједнику Управног одбора Универзитета Црне Горе Рајки Глушици за постављање ћириличних табли на универзитетским јединицима.

У одговору Универзитета Црне Горе, који је потписао ректор Владимир Божовић, наведено је да овај захтјев сматрају оправданим, у складу са Уставом Црне Горе.

- Међутим, имајући у виду да у оквиру Универзитета постоје 24 организационе јединице и да је за реализацију иницијативе потребно вријеме, ангажовање људских и материјалних ресурса, обавјештавамо Вас да ћемо у најкраћем року приступити реализацији захтјева - додају из Универзитета.

Из Српског националног савјета поручили су да ће наставити ову активност и према свим другим државним институцијама које су из нехата или намјере изоставиле у својим називима ћирилично писмо које је Уставом нормирано као равноправно.