latinica  ћирилица
27/11/2023 |  12:06 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Поповић: Хелезове тврдње - питање изазивања опште опасности

Правник Витомир Поповић оцијенио је оправданим што је Тужилаштво БиХ формирало предмет након тврдњи министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да се у појединим мјестима у Републици Српској налазе војни кампови за обуку под контролом Руса, јер је ријеч о питању изазивања опште опасности.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

Поповић је навео да ове Хелезове тврдње, које призивају одређену страну интервенцију, иду нажалост ка остваривању недосањаних циљева политичког Сарајева.

- Оно што је Тужилаштво БиХ покренуло има основа. Ако људи на министарским функцијама дају непровјерене, намјерне и нетачне изјаве, онда је логично да су починили кривично дјело с циљем изазивања некакве опште опасности или радикализације укупног стања и односа у БиХ  рекао је Поповић.

Он је истакао да је и данашња сједница Предсједништва БиХ о наводима Хелеза оправдана јер је немогуће да се нешто догоди, а да Предсједништво о томе ништа не зна, или да Министарство иностраних послова води било какву самосталну политику.

- Све то усложњава укупне односе у БиХ и не води ничему добром - рекао је Поповић за Срну.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез изјавио је да на подручју Републике Српске постоје војни кампови за обуку и да су то паравојне формације. "Лоцирани су, пратимо их и можемо их лако елиминисати", рекао је Хелез, истакавши да цијели процес воде "неки људи из Русије".