latinica  ћирилица
27/11/2023 |  13:35 ⇒ 13:36 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Како Америка рјешава "егзистенцијалне пријетње" - примјер је Југославија

Русија је још од 2007. године, од Минхенске конференције, а конкретније након државног удара у Украјини 2014. године, упозоравала да неће трпјети хаос на својим границама које изазивају САД, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на форуму "Примаковска читања".
Сергеј Лавров (Фото. EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO) -
Сергеј Лавров (Фото. EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO)

Када се Американцима 2003. године учинило да је у Ираку изграђен неки атомски реактор за прављење "прљаве бомбе", Лавров је поставио питање: "Јесу ли они некога упозоравали осам година? Не, само су ујутру устали, рекли: СБ УН не желите (да одобрите интервенцију), ми ћемо без вас. И гдје је сада тај Ирак?".

- Југославија, "егзистенцијална пријетња" за САД, удаљена је 10.000 миља преко океана. Без упозорења (су покренули интервенцију): ми смо тако одлучили и кренули. То је проблем западног менталитета, западних инстиката - рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Он је подсјетио на то, како су Рака у Сирији и Мосул у Ираку збрисани са лица земље након америчке интервенције.

Осврнуо се и на пријетње код граница САД: из Мексика им пријете избјеглице због чега дижу зид, док су се у Канади појавиле неке супер свиње које свима досађују.