latinica  ћирилица
27/11/2023 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Гранична полиција: До сада 14 извјештаја за кривична дјела злоупотребе дроге

Полицијска управа Градишка поднијела је у овој години 14 извјештаја за почињена кривична дјела у вези са злоупотребом дроге, што је за 30 одсто више у односу на исти период лани.
Гранична полиција БиХ (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција БиХ (Фото: Гранична полиција БиХ)

У току ове године одузета су око 1,3 килограма марихуане, 51 грам кокаина, 416 грама амфетамина, 151 стабљика канабиса или 62 килограма, четири комада и 13 грама екстазија.

- Понекад је веома тешко, нарочито у почетку, препознати симптоме злоупотребе психоактивних супстанци, а понекад се то и не жели, нарочито родитељи. Апелујемо да родитељи и грађани помогну младој особи да се ослободи зависности прије него што настану трајне разорне посљедице на здравље и личност и укупан положај особе која тек што је закорачила у живот - напоменули су из Полицијске управе Градишка.

Из градишке полиције су позвали грађане да евентуална сазнања у вези са злоупотребом дроге пријаве полицијским службеницима да би сарадњом заштитили животе младих.

Припадници ове управе данас су у Градишци и Српцу грађанима дијелили промотивни материјал са основним информацијама о најчешће употребљаваним врстама дроге, њиховом штетном дјеловању, начинима правовременог препознавања почетних симптома код лица која конзумирају наркотике, као и савјете родитељима о могућностима превазилажења проблема младих - жртава злоупотреба дроге.

Полицијска управа Градишка је јавном кампањом коју је организовао Министарство унутрашњих послова Републике Српске под слоганом "Зависност, пут који не води нигдје!" обиљежила Мјесец борбе против болести зависности с циљем да се јавност упозори на штетности и посљедице које настају конзумирањем наркотика и адекватног превентивног дјеловања на сузбијању злоупотреба дроге.