latinica  ћирилица
27/11/2023 |  14:38 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Мишић: Не одустајемо од подршке приједлогу да минималац буде 1.050 КМ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић поручила је да Савез неће одустати од подршке приједлогу предсједника Републике Српске Милорада Додика да најнижа плата у Српској у идућој години износи 1.050 КМ, те да очекује да ће Влада тај приједлог и прихватити.
Представници Савеза синдиката - Фото: СРНА
Представници Савеза синдикатаФото: СРНА

- Влада, Синдикат и послодавци данас би требали о томе да разговарају на сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске и предложе износ најниже плате - рекла је Мишићева новинарима након састанка представника овог савеза са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем у Бањалуци.

Она је подсјетила да уколико се о томе не постигне договор, Влада Српске има обавезу да до краја године утврди износ најниже плате у Републици Српској и то објави у "Службеном гласнику Републике Српске".

Мишићева је рекла да би средином идуће године у Републици Српској поново требало да се повећа плата да би се достигао износ за намирнице синдикалне потрошачке корпе потребне једној породици.

Према њеним ријечима, на састанку је било говора и о пројекцији буџета за идућу годину, рачунајући да износ најниже плате буде у пројекцији буџета како би се тај износ односио и на запослене у јавном сектору.

Она је рекла да је буџетом предвиђено 29 милиона КМ за повећање плата за 100 КМ за запослене у основном, средњем и високом образовању, науци и култури, истичући да је ово прва етапа постизања циља да се изједначе примања запослених у образовању са другим институцијама које се финансирају из буџета.

Мишићева очекује да ће Влада на сједници у четвртак да утврди приједлог буџета и економске политике за 2024. годину и упути та два документа у Народну скупштину Републике Српске.

- Очекујемо измјене закона који се односе на контролне органе, прије свега на Инспекторат, те Закона о запошљавању, као и да буде донесен нови закон о заштити здравља на раду - истакла је Мишићева.

Коментаришући упозорења једног броја послодаваца да би најнижа плата од 1.050 КМ довела до већег броја радника на Заводу за запошљавање, Мишићева је рекла да се код значајног броја послодаваца не ради о неком новом новцу који послодавци издвајају, већ о новцу који се налази у ковертама и који треба усмјерити у легалне токове.

- Не мислите да неко у грађевинарству ради за 800 КМ, јер сви знамо да то није тако. Тај новац ћемо повући из коверте у легалне токове како би радник имао веће могућности да остварује своја права - истакла је Мишићева.

Мишићева је упитала да ли један послодавац дрвопрерађивач нема пара да повећа плате ако има 306 запослених радника, просјечну плату 860 КМ, док је у прошлој години остварио добит од четири милиона КМ или један трговински ланац који је лани остварио добит од 11 милиона КМ, а његови радници примају плату до 900 КМ?

- Свако ко не може да плати радника у износу да бар своју породицу прехрани, нека затвори фирму. Коме користи фирма ако радник нема услова да се прехрани, јер ниједна фирма није отворена због радника, већ добити - истакла је Мишићева.

Коментаришући увоз стране радне снаге у Републици Српској, Мишићева је рекла да су радничка права једнака за домаће и стране раднике.

- Савез је за опцију да сачувамо нашу радну снагу која треба да остаје овдје, ствара своје породице и да може да живи од свога рада - закључила је Мишићева.