latinica  ћирилица
27/11/2023 |  15:49 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Софтић: Хелез да сноси одговорност ако његове изјаве нису основане

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез треба да сноси одговорност уколико његове изјаве нису основане, рекао је данас члан заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције Сафет Софтић.
Сафет Софтић - Фото: СРНА
Сафет СофтићФото: СРНА

Софтић је истакао да није нимало безазлено ако министар одбране у Савјету министара изјави да постоје кампови у којима се обучавају људи за војна дејства, а са друге стране обавјештајна агенција каже да од тога нема ништа.

Коментаришући Хелезове тврдње о наводном постојању војних кампова за обуку у Републици Српској, он је рекао да је необична ситуација да министар одбране једне земље тврди нешто, што обавјештајна агенција демантује.

- То је ситуација у којој ће министар одбране морати дати доказе за то што је рекао и уколико понуди такве доказе, они који су одговорни за то мораће сносити посљедице, а са друге стране ако министар не докаже своје наводе, то ће значити његову значајну одговорност у овом смислу - изјавио је Софтић.

Говорећи о иницијативи за смјене Хелеза, Софтић је рекао да ће се СДА, зависно од тога какве доказе Хелез изнесе, одредити о том питању.

- Кључна ствар је колико су изјаве Хелеза основане. Уколико нису, онда он треба да сноси одговорност, као и сви они који се служе таквим стварима зарад јефтиних политичких поена - истакао је Софтић.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез саслушан је данас пред Тужилаштвом БиХ у својству свједока поводом његових изјава о наводном постојању војних кампова за обуку у Републици Српској.

Хелез је протекле седмице рекао да у Републици Српској наводно постоје војни кампови за обуку и да су то паравојне формације.

Клуб посланика СНСД-а и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио је данас иницијативу за смјену Хелеза са функције министра.