latinica  ћирилица
27/11/2023 |  15:51 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Биће настављена улагања у статистику као важну област (ВИДЕО)

"Статистика новог доба" назив је конференције која је у Бањалуци окупила институције које се баве статистиком из цијелог региона. Организатор конференције, Републички завод за статистику, намјерава да оваквим догађајима сваке године јавности приближи важност статистике као науке."
Статистика новог доба - Фото: РТРС
Статистика новог добаФото: РТРС

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је данас да ће бити настављено улагање у статистику као веома важну област како би могла давати конкретне и тачне податке на основу којих се пројектује развој у наредном периоду.

Она је нагласила да су статистички подаци веома важни, јер се на основу њих праве и економска политика и буџет за наредни период.

- У суштини, сва политика везана за привреду усмјерава се према томе шта статистички подаци показују и онда се добије добар резултат - рекла је Видовићева.

Она је изразила задовољство радом Републичког завода за статистику који сада има добре услове и који је, према њеном мишљењу, направио искорак у односу на окружење.

Директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић рекао је да је циљ ове конференције да се статистика приближи јавности и да се покаже да је овај завод сервис свих грађана, а статистика алат који служи корисницима да доносе квалитетне пословне одлуке којима рјешавају своје реалне проблеме.

- Наш концепт је да прикажемо статистику на занимљив начин, мимо свих стереотипа којима се она често објашњава - навео је Милуновић.