latinica  ћирилица
27/11/2023 |  15:53 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Гарантни фонд: Подршка кредитирању малих пољопривредних произвођача

Гарантни фонд Републике Српске предлаже успостављање гарантне линије којом би се подржавало кредитирање малих пољопривредних произвођача, а за коју би Међународни фонд за пољопривредни развој дао контрагаранцију овом фонду.
Гарантни фонд Републике Српске - Фото: РТРС
Гарантни фонд Републике СрпскеФото: РТРС

- Уз контрагаранцију, Гарантни фонд би могао да гаранцијом обезбјеђује и до 70 одсто кредита, чиме би се ризик код банака значајно смањио, а спремност за кредитирање повећала - саопштено је из овог фонда након састанка министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саве Минића и вршиоца дужности директора Гарантног фонда Невена Бућана.

Колики је мултипликатор код оваквог вида финансирања говори чињеница да би уз један милион КМ ИФАД контрагаранције, Гарантни фонд могао гарантовати и до пет милиона КМ кредита пољопривредним произвођачима.

- Оваква линија би могла одмах да се уведе, обзиром да Гарантни фонд посједује сво неопходно знање, искуство и техничке могућности - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Гарантни фонд Републике Српске нема никакве препреке да се укључи у пројекат ИФАД-а за финансирање приватних предузећа која даље кредитирају своје кооперанте - мале фармере, јер такве гарантне линије Гарантни фонд већ има у свом портфељу.

Минић је изразио спремност ресорног министарства за проширење сарадње са Гарантним фондом и ИФАД-ом.

Пруживши подршку прједлозима Гарантног фонда, Минић је предложио одржавање састанка и консултација са својим помоћницима, те са представницима удружења пољопривредника, након чега би биле креиране адекватне гарантно-кредитне линије за помоћ у превазилажењу актуелних проблема у пољопривреди.

У саопштењу се подсјећа да је у свјетлу претходно одржаних консултација са представницима ИФАД-а, Гарантни фонд Републике Српске осмислио и предложио нове иновативне видове сарадње, а све у складу са Законом о Гарантном фонду и директивама ИФАД 13.