latinica  ћирилица
27/11/2023 |  16:27 | Аутор: СРНА

Петковић: Постројавање Куртијеве паравојске - најотворенија пријетња региону

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је да данашња прослава дана такозваних косовских безбједносних снага није ништа друго до празник великоалбанског шовинизма и промоција идеје моноетничког самопроглашеног Косова, али и најотворенија пријетња државама региона.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Петковић додаје да се главни афирматор такве идеологије, премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, није ни трудио да прикрије ту чињеницу.

Он истиче да је Курти, означивши ове снаге као насљедника терористичке ОВК, Србима на Косову и Метохији недвосмислено запријетио новим злочинима и погромима, те да ту пријетњу Србија веома озбиљно схвата.

Петковић је истакао да је постројавање паравојске на коју Приштина по Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН нема право, уз обиљежја терористичке ОВК и заставе такозване велике Албаније, најотворенија пријетња државама овог региона, према којима Курти и великоалбански шовинисти испољавају територијалне претензије.

Петковић подсјећа да Београд годинама упозорава да је процес милитаризације такозваних косовских безбједносних снага највећа пријетња миру и стабилности Западног Балкана, а данашња фалангистичка смотра то веома јасно потврђује, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Према његовим ријечима, формација која баштини традиције злочиначке и терористичке ОВК и сама је иста по природи и циљевима, а свако ко то не примјећује биће и сам одговоран за сво зло које може да проистекне из Куртијевог милитантног дјеловања.

- И овом приликом најоштрије осуђујемо сваки вид подршке дела међународне заједнице овој илегалној паравојној организацији чија се доктрина може свести на уништење свих оних који се противе реализацији фашистичког концепта "велике Албаније" - навео је Петковић.