latinica  ћирилица
27/11/2023 |  16:36 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Вишковић најавио повећање пензија и плата у просвјети

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће до краја седмице у Влади бити документ о економској политици и буџету за наредну годину, те најавио повећање пензија и плата за запослене у просвјети.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је подсјетио да су у прошлој седмици започели са консултацијама за израду економске политике и буџета за 2024. годину, а наредне седмице позваће и шефове клубова посланика у Народној скупштини који припадају скупштинској већини.

- У првој половини децембра биће одржана сједница гдје ћемо изаћи са свим документима који прате буџет и економску политику. Тражићемо као Влада да Народна скупштина одмах по окончању расправе о буџету изврши гласање како би што прије могли доставити Вијећу народа, да се прођу све процедуре и да имамо буџет и економску политику од 1. јануара - изјавио је Вишковић за АТВ.

Он је подсјетио да ће бити повећање пензија, као и борачког додатка, те најавио и 100 КМ за запослене у просвјети који треба да стигну коефицијенте које имају запослени у јавној управи.

Према његовим ријечима, на досадашњим консултацијама није било тешких тема нити несугласица.

- Све што смо пројектовали и што су били захтјеви наших социјалних партнера нашло се ту. Данас у 12.00 сати имао сам састанак са синдикатом. Инсистирао само од ресорног министра да ми не одустајемо од тога да најнижу плату треба да договоре социјални партнери, а то је Савез синдиката и Унија удружења послодаваца - рекао је Вишковић.

Шта би год они договорили, Вишковић је рекао да ће то да потпишем, али да је, међутим, очигледно да то не желе и да је "лакше да се кријете иза нечијих леђа и да послије можете да критикујете".

- Предмет критика је премијер, предмет критика је Влада, али ми само радимо свој посао. Још се нисмо огласили по питању најниже плате, нећемо ни да то урадимо да не нарушавамо законом прописане процедуре, али до 1. јануара ако не буде договора на Економско-социјалном савјету, Влада ће донијети одлуку - навео је премијер Српске.

Он је истакао да ће по овом питању пратити окружење и оно што се ради у ФБиХ, те ће Влада сигурно на вријеме донијети одлуку.

- Уколико се социјални партнери не могу договорити - а из мог искуства, у претходних пет година никад се нису могли договорити, тако да не очекујем ни ове године да се договоре - ми ћемо на крају сигурно донијети одлуку и она ће бити одлука Владе - рекао је Вишковић.

Он је рекао да ниједно радно мјесто неће бити угрожено са одлуком Владе о најнижој плати.

- Ми смо инвестирали на годишњем нивоу 420 милиона КМ у реални сектор да би они повећали плате и број запослених. Зашто се то не промовише у јавности? Република Српска једина у региону има закон о подстицајима, поврат уплаћених пореза и доприноса на повећање плата - истакао је предсједник Владе Републике Српске.