latinica  ћирилица
27/11/2023 |  20:51 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Филмом "Пробуди ме" отворен "Први кадар" у Источном Сарајеву

Пројекцијом филма "Пробуди ме" редитеља Марка Шантића из Словеније, у Источном Сарајеву вечерас је званично отворен 17. Међународни филмски фестивал "Први кадар".
Источно Сарајевo 17. Међународни филмски фестивал "Први кадар" - Фото: СРНА
Источно Сарајевo 17. Међународни филмски фестивал "Први кадар"Фото: СРНА

Умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић изјавила је новинарима да је програм фестивала, након Зворника, јутрос почео у Источном Сарајеву радионицом анимираног филма за основношколце.

- Имали смо прилику да видимо промоцију "Тин Интердок" - филмске радионице из региона којој је "Први кадар" био партнер ове године у Чачку, гдје су настала четири кратка документарна филма. Полазници радионице су наши гости и они су средњошколцима презентовали своје филмове - рекла је Штифанићева.

Она је навела да су и овај пут припремили богат такмичарски и пратећи програм Фестивала, са више од 60 филмова у седам такмичарских селекција, истичући да је ове године новитет такмичарска селекција играних филмова из региона "Трагање".

Редитељ филма "Пробуди ме" Марко Шантић рекао је да је писање сценарија за филм почело 2015. године, а ријеч је о теми колективног заборава и тражења правог смјера у данашњим компликованим временима.

Шантић је додао да први пут учествује на овом фестивалу о којем је доста тога чуо.

- Јако је битно и да се млади филмски едукују, да се опробају у филму и на неки начин, критички размишљају, јер су они будућа публика - рекао је Шантић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да овај фестивал који траје 17 година заслужује посебну пажњу и изразио наду да ће сваке године бити све бољи.

- Ништа нема боље него када имате богату, квалитетну историју и када то спојимо са умјетношћу коју људи са овог подручја годинама баштине. Имајући у виду број филмова који ће бити приказани како у такмичарском, тако и ревијалном дијелу Фестивала, надам се једном лијепом културном дешавању у Источном Сарајеву - рекао је Короман.

Филмски фестивал одржавао се у Зворнику од петка, 24. новембра, до јуче, а данас је настављен у Источном Сарајеву и трајаће до сриједе, 29. новембра.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.