latinica  ћирилица
27/11/2023 |  21:20 ⇒ 28/11/2023 | 09:57 | Аутор: РТРС

Други угао - Које су посљедице Хелезових тврдњи и шта им је циљ? (ВИДЕО)

Тврдње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о наводном постојању војних кампова за обуку у околини Рогатице и на планини Маглић, а које су ОБА и СИПА демантовале, била су тема наше дијалошке емисије Други угао. Недопустиво је да особа која обавља тако важну функцију каква је министар одбране, зарад јефтиних политичких поена шири лажне информације, поручили су саговорници Другог угла.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да министар одбране Зукан Хелез од почетка мандата својим одлукама и наступима изазива панику међу грађанима БиХ и урушава систем одбране, чиме је починио више кривичних дјела.

- Упозоравао сам на понашање Хелеза. Он изазива узмениренист код грађана БиХ. Ове посљедње изјаве су само "прелиле кап у чаши" - рекао је Гогановић гостујући у емисији Други угао.

Истакао је да Хелез не смије износити неистините чињенице.

- Он је данас у Тужилаштву БиХ дао изјаву у својству свједока и уколико се докаже да је ширио панику, он је онда починио кривично дјело - навео је Гогановић.

Подсјетио је да је Хелез на условној казни, и његово понашање и изјаве, како каже Гогановић, најозбиљније урушавају систем одбране у БиХ.

- Без одлуке Предсједништва БиХ припадници оружаних снага других држава не могу боравити на територији БиХ - рекао је Гогановић.

Посланик у Представничком дому ПСБиХ Милорад Којић истакао да Хелез у континуитету износи информације, а које се касније утврде да су дезинформације.

- Покушава се наметнути руски утицај у Републици Српској, а свима је јасно шта се крије иза свега тога, а то су стране амбасаде. Хелез је препознат као неко ко треба да износи неистине, а то његов "образ" може да поднесе - рекао је Којић.

Додао је да су он и Сања Вулић поднијели иницијативу да се формира истражна комисија о наводима које износи Хелез.

- Сања Вулић и ја смо поднијели иницијативу са захтјевом за формирање истражне комисије о наводима које износи Зукан Хелез. То превасходно из разлога, ако су тачни ти наводи да он добија информације од страних обавјештајних служби, представља једну врсту кривичног дјела, што је прописано кривичним законом БиХ. С друге стране, ако су то подаци ОСА-е, изношење тих података је такође кривично дјело. Нажалост, у Парламенту није постојала већина да се формира та комисија, да се напокон утврди да ли су обавјештајни подаци тачни или Хелез износи неистине - појаснио је Којић.

Поручио је да је намјера политичког Сарајева да Србе представи као злочинце.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изјавио је да су нетачне тврдње министра одбране у Савјету министара БиХ Зукана Хелеза да на подручју ове општине постоје војни кампови за обуку и да посједује фотографије о томе, те да је невјероватно да на тако озбиљној позицији може бити човјек који шири такве дезинформације.

Јагодић је нагласио да је ријеч о чистим измишљотинама и да се таквим поступцима и манипулисањем јавности Хелез уопште не доприноси стабилизацији прилика у БиХ, поготово што тврди да има и слике и дојаве.

- Нити је било нити ће бити кампова - поручио је Јагодић.

Подсјећамо, министар одбране у Савјету министара БиХ Зукана Хелеза изјавио да на подручју Рогатице и подручју планине Маглић постоје војни кампови за обуку, за које тврди, да посједује и фотографије.