latinica  ћирилица
27/11/2023 |  21:56 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Мастиловићу признање за допринос очувању руске културне баштине

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да га признање организације "Православна Русија" за допринос очувању руске културне баштине у Србији и БиХ обавезује да се још снажније посвети јачању и развоју братских односа руског и српског народа, као и јединства православних Словена.
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

Мастиловић је захвалио предсједнику Централног савјета Сверуског друштвеног покрета "Православна Русија" Вјачеславу Остапчуку на додјели Медаље за пожртвовану службу Светих блажених кнежева руских Бориса и Гљеба.

"Данас, када Русија предводи слободни свијет у борби против западне хегемоније, неоколонијализма и паганске таме, за мене ово признање није само посебна част, него и обавеза да наставимо заједничку борбу за очување традиционалних вриједности руског и српског народа, бирајући пут слободе, истине, правде и људског достојанства - пут који нам показује свјетлост спасоносног православља", истакао је Мастиловић у писму.

Мастиловић је пожелио да "Православна Русија", молитвеним заступништвом Светих блаженопочивших кнезова Бориса и Гљеба и даље остане свјетионик и путоказ не само руског народа, већ и цијелог православног свијета, преноси "Руска газета".

Медаљу за пожртвовану службу установила је организација "Православна Русија" као награду за дугогодишњи труд у славу отаџбине, вјере и руског народа.

Свети мученици Борис и Гљеб били су синови великог руског кнеза Владимира, покрститеља руског народа. /крај/вш/да