latinica  ћирилица
27/11/2023 |  22:20 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ: Усвојен извјештај о досадашњим преговорима о разграничењу са Србијом

Предсједништво БиХ усвојило је данас извјештај Министарства цивилних послова у Савјету министара о досадашњим преговорима у вези са разграничењем између БиХ и Србије.
Предсједништво БиХ -
Предсједништво БиХ

Предсједништво је донијело одлуку о продужењу учешћа контингента Оружаних снага БиХ у Организационо-стабилизационој мисији УН у Демократској Републици Конго, као и у Мисији обуке ЕУ у Централноафричкој Републици.

На сједници је донесена одлука о рјешавању вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава Оружаних снага БиХ на локацији "Букова греда" у Орашју, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Донесене су и одлуке о разрјешењима са дужности, постављења, унапређења и пензионисање професионалних војних лица на дужности генерала у Министарству одбране у Савјету министара и Оружаним снагама БиХ.

Предсједништво БиХ је примило к знању информацију о Годишњем плану обуке и вјежби припадника јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2024. годину.

Донесена је одлука да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, у име Предсједништва, упути позивно писмо поглавару Римокатоличке цркве папи Фрањи, за званичну посјету БиХ.

Предсједништво БиХ је донијело одлуку о приступању БиХ Споразуму између Европске заједнице за атомску енергију /ЕУРАТОМ/ и земаља које нису чланице ЕУ о учестовању у аранжманима Заједнице за рану размјену информација о случају радиолошког ванредног догађаја.

Донесена је одлука о ратификацији Споразума о економској сарадњи између БиХ и Сјеверне Македоније, Уговора о финансирању закљученог између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке /Пројекат медициниског комплекса Бањалука/, Европски фонд за одрживи развој - ЕФСД плус Намјенски инвестициони оквир један.

Донесене су и одлуке о ратификацији Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини, Споразума о признавању високошколских квалификација на западном Балкану, те Споразума о инвестиционом гранту за подршку Пројекту водоснабдијевања и санитације у БиХ у оквиру ИПА два између БиХ и Европске инвестиционе банке.

Предсједништво БиХ примило је к знању информацију Министарства иностраних послова у вези са извјештајем Европске комисије - сарадња са Фронтексом.

Дато је одобрење за закључивање уговора између Министарства спољне трговине и економских односа и Међународног центра за напредне медитеранске агрономске студије - Медитерански агрономски институт у Барију о имплементацији пројекта "Одрживи економски развој и заштита околине у областима с природним ограничењима у БиХ".

Предсједништво БиХ прихватило и одредило потписнике за Споразум између ЕУ и БиХ у Царинском програму Уније за сарадњу у области царина, Споразум о зајму /Додатно финансирање за Програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине примјеном вишефазног програмског приступа/ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, Споразум о економској сарадњи између БиХ и Јужне Кореје.

Прихваћени су и одређени потписници за Уговор о измјенама и допунама на Уговор о зајму од 12. априла 2022. /Зелени градови - 2  Window Водовод Брчко/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, те Споразум између Савјета министара и Владе Бугарске о сарадњи у случају катастрофа.

Предсједништво БиХ донијело је одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о узајамном признавању и замјени возачких дозвола између Савјета министара и Владе Уједињених Арапских Емирата.

На сједници су дата одобрења за закључивање и одређени потписника за Меморандум о сарадњи између Министарства правде у Савјету министара и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове за достављање података из осуђујућих пресуда, Споразум о техничкој помоћи у оквиру Интерег ИПА програма Хрватска-БиХ-Црна Гора 2021-2027, као и Меморандума о разумијевању између Агенција за унапређење страних инвестиција БиХ и Савјета Кине за промоцију међународне трговине.

Предсједништво БиХ је одобрило закључивање споразума о управљању између БиХ коју заступа Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара и Савезног министарства унутрашњих послова, за градитељство и домовину, коју заступа предсједник Савезне канцеларије за миграције и избјеглице - БАМФ, за финансијску подршку пројекта "Подршка систему пријема и интеграције држављана БиХ који се враћају на основу Споразума о реадмисији - друга фаза".

На сједници је прихваћен позив за учествовање на догађају на високом нивоу "Human rights", поводом обиљежавања 75 година Универзалне декларације о људским правима, који ће се одржати у Женеви, 11. и 12. децембра.

Делегацију БиХ предводиће предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, наводи се у саопштењу.

Предсједништво БиХ је прихватило покровитељство 13. међународне инвестиционо-пословне конференције Сарајево бизнис форум, која ће бити одржана у Сарајеву, од 21. до 23. маја наредне године.