latinica  ћирилица
27/11/2023 |  22:58 | Аутор: СРНА

Тони Лакатош квинтет отворио Фестивал џез музике у Бањалуци

Концертом једног од најзначајнијих европских џез саксофониста Тонија Лакатоша и његовог квинтета у Бањалуци је вечерас отворен 6. Фестивал џез музике "Интајм џез фест".
Бања Лука, концерт Тонија Лакатоша и његовог квинтета - Фото: СРНА
Бања Лука, концерт Тонија Лакатоша и његовог квинтетаФото: СРНА

Публици су се у Банском двору, осим Лакатоша, представили Иван Радивојевић /труба/, Андреја Христић /клавир/, Бранко Марковић /контрабас/ и Душан Новаков /бубњеви/.

Лакатош је истакао да су овакви фестивали доказ да џез-музика може да повеже људе широм свијета, саопштено је из Културног центра Бански двор.

- Наступао сам на различитим локацијама у Африци, у Борнео прашуми, то је једно предивно искуство и доказ колико џез повезује људе - рекао је Лакатош, нагласивши да је дворана Културног центра Бански двор фантастична и сјајна и да је било предивно наступити у њој.

Марковић је истакао да се осјећа као гост-домаћин овог фестивала, јер је до сада био пет пута у различитим формацијама, те нагласио да је Лакатош један од најзначајнијих умјетника данашњице.

- Јако је добро што у Банском двору постоји интензивна концертна активност и џеза и класичне музике, јер ја пратим све што се дешава у овом културном центру, он дрма градом и покреће га - рекао је Марковић.

Он је истакао да сутра, другог дана фестивала, наступа Владимир Тубић из Бањалуке, који је прави представник свог града и свира на професионалном нивоу.

Директор Банског двора Младен Матовић изразио је наду да ће ова лијепа традиција до недавно јединог џез фестивала у Републици Српској ширити позитивне вибрације и подићи џез музику на виши ниво, како она то и заслужује.