latinica  ћирилица
28/11/2023 |  08:40 | Аутор: СРНА

Приједор: Конкурс за ликовне и литерарне радове и ћирилички краснопис о Светом Сави

Српска православна црквена општина Приједор, под покровитељством Градске управе, расписала је јавни конкурс за избор најбољег литерарног и ликовног рада и најљепшег ћириличког писма-краснописа о Светом Сави.
Свети Сава - Фото: РТРС
Свети СаваФото: РТРС

Право учешћа имају сви ученици основних и средњих школа са подручја Приједора, а радове треба да предају предметном наставнику или професору до 25. децембра, саопштено је данас из Градске управе.

- Позивају се све основне и средње школе да формирају комисије за прегледање приспјелих радова и да до пет радова из сваке тематске области доставе на адресу Српске православне црквене општине Приједор /Проте Матеје Ненадовића 6/ до 31. децембра - наводи се у конкурсу.

За избор најљепшег ћириличког рукописа ученици треба да препишу текст "Кондак Светом Сави", за избор најбољег литерарног рада тема је "Свететосавље-пут истинске вјере", а за избор најбољег ликовног рада тема је Свети Сава.

За радове који освоје прво мјесто из сваке области додјељује се по 300 КМ, за друго мјесто по 200 КМ, а за треће по 100 КМ, како у основним, тако и у средњим школама, а ученици разредне наставе учествују само у конкурсу за три најбоља ликовна рада.

Најбоље међу радовима које изаберу и доставе школе бираће стручне комисије образоване при Српској православној црквеној општини Приједор.

Имена побједника биће објављена на Светосавској академији 26. јануара у Позоришту Приједор уз додјелу пригодних диппома и књига, а новчане награде биће им уручене дан касније у Храму Свете Тројице у Приједору.

Конкурс је објављен на интернет страници Градске управе, биће објављен у локалном листу "Козарски вјесник" и достављен је свим основним и средњим школама на подручју града.