latinica  ћирилица
28/11/2023 |  08:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким прегледао сателитске снимке Бијеле куће и Пентагона

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун примио је извјештај који укључује фотографије Бијеле куће, Пентагона и америчких носача авиона у поморској бази Норфолк, које је снимио недавно лансирани извиђачки сателит, објавила је данас сјевернокорејска агенција КЦНА.
Ким Џонг Ун (Фото: EPA-EFE/KCNA) -
Ким Џонг Ун (Фото: EPA-EFE/KCNA)

Како је наведено, Ким је прегледао и сателитске фотографије Рима снимљене 25. новембра и ваздушне базе Андерсон снимљене изнад Гуама на Пацифику. Он је такође прегледао сателитске фотографије америчког бродоградилишта и ваздушне базе у Норфолку и Њупорту, гдје су примијећена укупно четири носача авиона на нуклеарни погон и један британски носач авиона, наводи КЦНА.

Изражавајући велико задовољство због успјешних припрема за рад извиђачког сателита “Малиђонг-1“ прије почетка његове званичне мисије, Ким је високо оцијенио рад Контролног центра Националне администрације за ваздухопловну технологију (НАТА).

Сјеверна Кореја је прошле недјеље успјешно лансирала свој први извиђачки сателит, за који је рекла да је креиран за праћење војних кретања САД и Јужне Кореје.

Сједињене Државе и Јужна Кореја осудиле су лансирање сателита Пјонгјанга као кршење резолуција Савјета безбједности УН о забрани било каквог коришћења балистичке технологије.