latinica  ћирилица
28/11/2023 |  09:35 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

У пет школа у Српској активирана услуга "Сигуран интернет"

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да је у пет тестних школа у Српској активирана услуга "Сигуран нет", те блокиран приступ одређеним садржајима, као што су оружје, кладионице, друштвене мреже, Јутјуб и слично.
Рачунари - Фото: Уступљена фотографија
РачунариФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је навела да је, у сарадњи са компанијом "М:тел", ова услуга активирана од 2. новембра у Гимназији Мркоњић Град, Умјетничкој школи "Владо Милошевић" Бањалука, бањалучким основним школама "Бранко Радичевић" и "Свети Сава", те Техничкој школи Требиње.

- Од компаније Мтел добили смо информацију да ова услуга функционише, те да корисници, уколико покушају приступити блокираним садржајима, добијају поруку упозорења да им је тај садржај забрањен у оквиру услуге - појаснила је Стојичићева за Срну.

Истакла је да услуга штити корисника од малициозних напада, о чему је обавијештен путем поруке упозорења.

- Школе у којима је ова услуга активирана треба да тестирају наведену опцију и доставе своје коментаре и сугестије у вези с тим, као и листе садржаја који су тренутно блокирани и којима приступ није могућ - рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, планирано је да ова опција до краја године буде активирана у још 32 основне и средње школе, након чега ће бити одрађена евалуација и дефинисане препоруке у вези са наведеном услугом.