latinica  ћирилица
28/11/2023 |  10:51 ⇒ 13:28 | Аутор: Агенције

Пестицид нађен у мандаринама из Хрватске које су завршиле на тржишту у БиХ

Европска агенција за безбједност хране објавила је на својим страницама да је у неретванским мандаринама које су завршиле на тржишту у БиХ пронађен недозвољени пестицид хлорпирифос.
Мандарине - Фото: РТРС
МандаринеФото: РТРС

Према објави Агенције, у мандаринама је пронађено 0.031 мг/кг хлорпирифоса, а узорак је узет 20. новембра. Ово је трећи пут да је у неретванским мандаринама пронађен недозвољени пестицид.

Како јавља Даница, хрватски су инспектори пестицид открили "службеном контролом на тржишту". То значи да су узорке мандарина узели директно од неретванског произвођача. Након налаза Хрватска је одмах о свему обавијестила службена тијела у БиХ. Уз то, уништене су све мандарине произвођача који је користио спорни пестицид, иначе већ годинама забрањен на тржишту ЕУ.

Недавно је и контролом на продајним мјестима у Хрватској откривен хлорпирифос у мандаринама које су се продавале у Хрватској и Словенији. Земља пријаве била је Хрватска. Прије тога мандарине с траговима хлорпирифоса откривене су и у пошиљци за Србију, наводи портал Индекс.

Федерална управа за инспекцијске послове, обавијестила је 17. новембра Агенцију за безбједност хране БиХ о забрани увоза пошиљке мандарина поријеклом из Хрватске у БИх због утврђене присутности пестицида хлорпирифоса.

Увознику је наложен поврат спорне пошиљке пошиљатељу у земљу извозницу, односно уништавање пошиљке уколико није могућ поврат исте.

Федерална управа за инспекцијске послове, на темељу препорука Агенције за сигурност хране БиХ, поред редовитих службених контрола, проводи и појачане мјере контроле при увозу мандарина на евентуалну присутност хлорпирифоса", саопштено је тада.