latinica  ћирилица
28/11/2023 |  11:26 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Кошарац: Позив "тројки" да одблокира усвајање одлуке о Источној интерконекцији

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац позвао је лидере "тројке" да консолидују своје редове и коначно одблокирају процес усвајања одлуке у Предсједништву БиХ у вези са изградњом Источне нове интерконекције.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Не постоји ниједан оправдан разлог да се одуговлачи са давањем сагласности за почетак преговора са Србијом за реализацију овог стратешког пројекта, важног за грађане како Српске, тако и ФБиХ. Бошњачки министри дали су подршку у Савјету министара БиХ и заиста је непотребно, нерационално и неприхватљиво да пројекат кочи бошњачки члан Предсједништва БиХ - истиче Кошарац.

Наводи да је изградња Источне нове интерконекције дио политичког договора.

- "Тројка" је обећала да неће блокирати пројекте важне за Републику Српску. То им је прилика да врате повјерење и докажу да су озбиљни. Нека покажу конкретно на дјелу, доста нам је декларативне опредијељености! Република Српска неће одустати од изградње Источне нове интерконекције, јер је ријеч о пројекту који ће за резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом и обезбиједити дугорочну енергетску стабилност у Српској и ФБиХ - наводи Кошарац.

Како он истиче, Српска никада није блокирала развојне пројекте ФБиХ и не постоји ниједан оправдан разлог за блокаду стратешких пројеката у Српској.

- Не желимо да заустављамо развој ФБиХ. Једнако тако, нико нема право да оспорава и спречава напредак Српске. Наш циљ је да обезбиједимо више интерконекција како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Српској и ФБиХ. Источна и јужна интерконекција су пројекти који ће, сасвим сигурно, допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине - закључио је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)