latinica  ћирилица
28/11/2023 |  11:33 ⇒ 11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови графити мржње према Србима у Сплиту; Обрисали их станари

На сплитским Грипама опет су се појавили графити с говором мржње усмјереним према Србима које су сами станари избрисали.
Сплит (Фото: EPA/ANTONIO BAT) -
Сплит (Фото: EPA/ANTONIO BAT)

Након што су прошлог мјесеца избрисани бројни графити говора мржње и антисемитизма, на сплитским Грипама поново су се појавили у понедјељак па је реаговао Градски котар Грипе, чији је предсејдник Карло Пилко, иначе изабран на листи - СДП, Можемо, Нова љевица и ХСУ, и позвао грађане да без страха пријаве починитеље.

- Драги суграђани, немојте се бојати да пријавите починитеље ако су вам познати јер ћемо само на такав начин, заједнички моћи да ријешимо овај проблем. Не заборавите, уклањање сваког оваквог натписа иде из ваших џепова, иако ви нисте и не можете бити криви за фрустрације појединаца. Пријавите починитеље или полицији (ИИ. ПП) или у ГК Грипе - стоји у позиву упућеном грађанима, пише портал хрватског недјељника Новости.

Подсјећају да су прошлог мјесеца у неколико дана на просторијама "Друштва Црногораца и пријатеља Црне Горе Пепер Сплит" на Грипама освануле сличне поруке с усташким симболима, порукама мржње и пријетњама.

Тек што су избрисане истог дана сличне су се појавиле и у центру Сплита, гдје су на спољном зграде Хрватског фудбалског клуба Сплит црвеним спрејом исписане антисемитске и националистичке поруке, уз истицање усташких симбола, па на аутобуској станици у Вуковарској гдје су непознати починитељи написали "Јуден раус" уз стилизовано "У" с крстом.