latinica  ћирилица
28/11/2023 |  12:09 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Егић: Помоћи на сваки начин оптуженим и осуђеним српским војницима

Настојаћемо да преко министарства и осталих институција на сваки начин буде пружена помоћ десеторици припадника Војске Републике Српске из Новог Града који су пред Судом БиХ првостепено осуђени на више од 160 година затвора по отужници за ратни злочин, док се други минимално кажњавају, поручио је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

- Као министру, али прије свега као борцу, веома ми је жао и не могу се помирити са чињеницом да се не могу ни пребројати године на које су осуђени српски војници пред судовима у БиХ, док се други минимално кажњавају - истакао је Егић.

Егић је констатовао да је одавно већ јасно да се ратни злочини које су починили муџахедини, паравојне формације и други који су ратовали на страни такозване Армије БиХ, умањују, њихови злочинци се ослобађају, допушта им се да побјегну из земље, или добијају минималне казне.

- Када су у питању српски борци, њих махом невино оптужују и на основу лажних оптужница добијају максималне казне - нагласио је Егић.

Егић је додао да још није добио захтјев Борачке организације Нови Град у којем се тражи да се тим људима помогне.

Након што је Суд БиХ изрекао првостепену пресуду којом су десеторица оптужених у предмету "Ранко Балабан и други" за злочине у тадашњој општини Босански Нови осуђени на укупно 162 године затвора, из Борачке организације Нови Град траже од институција Републике Српске да се Србима осуђеним за ратне злочине омогући фер и правично суђење