latinica  ћирилица
28/11/2023 |  12:55 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Ђајић и Кдолски о могућности лијечења пацијената из Аустрије на УКЦ-у (ФОТО/ВИДЕО)

У Аустрији су дуге листе чекања за уградњу ортопедских протеза и постоји могућност да онима који живе и раде у тој земљи буде понуђена могућност лијечења у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, речено је на састанку руководства УКЦ-а и савјетника Владе Аустрије за медицинска питања Андрее Кдолски.
Владо Ђајић и Андреа Кдолски (Фото: UKC/facebook) -
Владо Ђајић и Андреа Кдолски (Фото: UKC/facebook)

Кдолски, која је бивша министарка здравља Аустрије, је обишла и операционе сале током посјете УКЦ-у, те навела да ова здравствена установа располаже са најмодернијим апаратима, школованим кадром и свим потребним капацитетима за овакву врсту сарадње која сигурно може да буде успјешна и у обостраном интересу.

- У Аустрији, као и другим земљама, имамо дуге листе чекања за операције за покретности особа, посебно у контексту протеза. Самим тим што стари популација у Аустрији - све већа је потреба за тим и увидјели смо да се то питање мора ријешити - изјавила је Кдолски.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је поносан на чињеницу да се у тој здравственој установи пружају квалитетне здравствене установе као што се то чини у најпознатијим клиничким центрима у свијету.

- Циљ посјете је унапређење досадашње сарадње и лијечење пацијената из Аустрије у УКЦ Републике Српске, јер се на основу свих информација и посјета дошло до увјерења да су наше услуге на нивоу европских и свјетских. Поносан сам на ту чињеницу и ово је само почетак двосмјерне комуникације. Неће се као до сада слати само наши пацијенти у иностранство, већ ће се и пацијенти из Европе и сусједних држава лијечити у УКЦ Републике Српске. Једно велико хвала директору Представништва Републике Српске у Аустрији господину Младену Филиповићу и уваженој гошћи што је данас са нама у Бањалуци - рекао је Ђајић.

Директор Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да захваљујући Андреи Кдолски, уваженом здравственом стручњаку, здравствено и пензијско осигурање те земље разматра могућност слања тамошњих пацијената на лијечење у Српску.

- Циљ њене посјете јесте да се увјери у квалитет пружања здравствених услуга овдје, о чему ће извјестити осигурања у Аустрији. И то је показатељ да је сарадња између Аустрије и Републике Српске на високом нивоу. Аустрија је важан партнер и једни друге увијек треба да подржимо и овакве посјете су од изузетног значаја. Биће нам драго да вас убрзо извјестимо о првим конкретним резултатима сљедеће године - рекао је Филиповић.