latinica  ћирилица
28/11/2023 |  13:59 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Наставак сарадње Дјечијег позоришта Српске и Малог позоришта "Душко Радовић" (ВИДЕО)

Дјечије позориште Републике Српске седми пут гостује у Београду, гдје наставља сарадњу са Малим позориштем "Душко Радовић". Како кажу, размјена представа важна је за публику, али за оба ансамбла има и додатну вриједност – размјену искустава и, изнад свега, трајно пријатељство.
Представа "Црвенкапица" (Фото:  Дјечије позориште Републике Српске) -
Представа "Црвенкапица" (Фото: Дјечије позориште Републике Српске)

Тако ће на сцени "Душко Радовић", у уторак, 28. новембра глумци националог театра за дјецу одиграти "Црвенкапицу" коју је режирала Људмила Федорова, редитељка из Санкт Петерсбурга.

Наравно, Федорова је ову познату бајку видјела на свој начин, али једна ствар се није промијенила – вук увијек прогута Црвенкапицу. Питали смо колико пута је завршила у пробавном тракту вука, што је други начин да нам каже колико је представа одиграно.

- Па, неких отприлике двадесетак пута. Иако смо премијеру имали 20. октобра, успио ме је појести већ неколико пута, али на крају се ипак извучем - уз осмијех каже глумица Драгана Илић која игра улогу Црвенкапице.

Поред глуме и анимације, бањалучки ансамбл морао је да прикаже и свој музички таленат.

- Обично свака представа има доста сонгова, поука коју дјеца треба да разумију, да се одигра и отпјева у добром расположењу - прича Душко Мазалица, умјетнички директор и глумац.

Мало позориште "Душко Радовић" у фебруару је гостовало је у Бањалуци са представама "Бамби" и "Сњежна краљица", тако да је ово узвратна посјета.

Ова лијепа традиција тако већ седми пут малим Београђанима представља продукцију националног театра Републике Српске, а потом и малишани Републике Српске, са радошћу дочекују позоришне јунаке из Београда.

Бањалучки глумци сутра ће у част 101. рођендана Душка Радовића одиграти представу "Био једном један лав", чију основу чине стихови овог великог писца.