latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:12 ⇒ 14:38 | Аутор: sputniknews.com

Путин објавио кључни услов за рјешавање сукоба на Блиском истоку

Стварање палестинске државе у границама из 1967. године кључни је услов за рјешавање палестинско-израелског сукоба, навео је руски предсједник Владимир Путин у поруци палестинском лидеру Махмуду Абасу поводом Међународног дана солидарности са палестинским народом.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV)

- Сада, када крвави сукоб доноси многе патње цивилима Палестине, сматрам да је од посебног значаја да се потврди досљедни став Русије у корист реализације легитимних права вашег народа да створе сопствену, суверену државу у границама из 1967. године са престоницом у Источном Јерусалиму. Управо је то кључни услов за постизање свеобухватног, дугорочног и праведног палестинско-израелског рјешења ситуације - наводи се у поруци Путина коју је прочитао замјеник шефа руске дипломатије Михаил Богданов на догађају у амбасади Палестине у Русији.

Руски лидер је истакао да је сигуран да се заједничким напорима може осигурати даљи развој "традиционално пријатељских руско-палестинских односа и међусобно корисне сарадње у различитим сферама".

Путин је додао да рад у том правцу одговара интересима обје земље и у складу је са јачањем регионалне безбједности.

- Желим вам добро здравље и успјех, а свим Палестинцима мир, просперитет и напредак у њиховој родној земљи - поручио је руски предсједник.