latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:20 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Никола Лапчевић нови предсједник Студентског парламента Унивезитета у Источном Сарајеву

Никола Лапчевић, студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву изабран је за предсједника Студентског парламента Унивезитета у Источном Сарајеву. Лапчевић је поручио да ће ново руководство Уније заступати интересе студената и рад посветити подизању студентског стандарда и квалитета образовања на оба јавна универзитета у Српској.
Никола Лапчевић - Фото: СРНА
Никола ЛапчевићФото: СРНА

Ново руководство студентског парламента наставиће да заступа интересе студената. Радиће на подизању студентског стандарда и квалитета студирања. Интензивираће сарадњу са ресорним министарством, Владом и предсједником Српске.

- Радићемо на измјени закона као и побољшању квалитета образовања и уписне политике нашег универзитета - рекао је Лапчевић.

Урош Бјелица савјетник предсједника Републике Српске поновио је да је Влада Републике Српске обезбиједила за студенте бесплатан смјештај и школовање за први и други циклус.

- Када погледамо друге универзитете не можемо наћи такве случајеве. Док сам ја био у претходном сазиву парламента покренули смо те иницијативе. Ми смо ту да као и кабинет предсједника Републике Српске да чујемо глас студената - додао је Бјелица.

Поред бесплатних студија и смјештаја, услови за студирање много су квалитетнији у односу на раније године, поготово у Источном Сарајеву гдје су у завршној фази изградње студентских домова, музичке академије и Факултета за физичко васпитање и спорт.

- Ту смо и даље да чујемо потребе студената и да заједно градимо и унапређујемо студентски стандард и квалитет студирања јер ипак снага сваког факултета лежи у могућности школовања кадрова који ће одговорити изазовима друштва а ови млади људи су снага Универзитета и Републике Српске и вјерујем да ће одговорити изазовима који су пред нама - каже Јелена Крунић проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву.

Студентски парламент Српске активан је и у ваннаставним активностим, од којих се издваја хуманитарни рад, успјешно организовање школе скијања, уназад неколико година, а све је интензивнија и сарадња са студентским удружењима из региона.