latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:26 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Љубојевић: Руководство Српске се залаже за поштовање Дејтонског споразума

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић изјавила је да руководство Српске води одговорну политику и отворено се залаже за поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, односно за државну заједницу БиХ коју чине два ентитета и три конститутивна народа, а самостална Република Српска је једина опција која ће постати реалност уколико буде настављено кршење Дејтона и његово даље урушавање.
Ања Љубојевић (Фото: anja ljubojevic/facebook) - Фото: РТРС
Ања Љубојевић (Фото: anja ljubojevic/facebook)Фото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише изјаву предсједника СДС-а Милана Миличевића да је оквир за Српску, али и БиХ Дејтонски мировни споразум, а да је отцјепљење Српске ствар будућности и вјероватно других генерација, Љубијевићева је истакла да јој је драго да и СДС има исто мишљење као владајућа већина у Српској што се тиче Дејтонског сппоразума и додала да озбиљни политичари одмах постављају и друго питање - шта је рјешење ако се тај Дејтон непрестано крши и толико је урушен да више не личи на онај Мировни споразум на који су Срби пристали 1995. године.

- Не знам зашто лидер СДС-а, која је некада била патриотска странка или боље рећи национални покрет, данас има проблем са мирном дисолуцијом Српске и проблеме гура под тепих остављајући их за неке друге генерације да то рјешавају. То нити је предсједник странке, а још мање озбиљан политичар. Шта би било да су политички лидери 1992. године остављали неким другим генерацијама да рјешавају проблеме - не би било Републике Српске - истакла је Љубојевићева.

Она је оцијенила да ова Миличевићева изјава показује да као предсједнике СДС-а нема контакт са народом у Републици Српској, да не зна њихове жеље и хтијења, али зато има са страним амбасадама и појединцима из бошњачких политичких кругова по чијем налогу њихове планове и намјере износи у јавни простор Српске.

- Јасно нам је да Мајклу Марфију и Кристијану Шмиту, као и политичком Сарајеву смета ријеч Република Српска, поготово независна, али да то смета и СДС-у је за рубруку вјеровали или не. Срамна је и готово невјероватна изјава лидера СДС-а, чије руководство воли да каже да је то државотворна странка и живи на ловорикама славе ондашњег руководства када је то заиста била државотворна странка, а данас се противи самосталности Републике Српске и то назива "удицама" - рекла је Љубојевићева.

Она је упитала зашто је тешко признати да данас нема ни 'Д' од Дејтона и да се Република Српска мора бранити од оних који желе унитарну, односно бошњачку БиХ, доминацију Бошњака над друга два народа, владавину странаца, наметања одлука, постојање неуставних институција, отимања имовине...

- Ја сам један од представника те друге генерације политичара која жели да живи у дејтонској БиХ, државној заједници састављеној од два ентитета и три народа, у којој домаћи изабрани политичари разговарају и доносе одлуке, а не неки тамо самозвани високи представник или амбасадор. Али, ако то није могуће, отворено кажем једино рјешење је мирна дисолуција, живот једних поред других, јер не желим да остављам некој трећој генерацији политичара да живи у БиХ без било каквих права, гдје ће им други бирати предсједнике, наметати одлуке, честитати непостојеће празнике... - поручила је Љубојевићева.

Она је нагласила да владајућа структура у Републици Српској, предвођена СНСД-ом, води принципијелну и одговорну политику која подразумијева поштовање Дејтонског споразума и дејтонске БиХ као државне заједнице два ентитета и три конститутивна народа, очување интереса Српске и њених становника.

- Све друго што се коси са овим принципима и на штету је Републике Српске и њеног народа води у нестанак БиХ и мирну дисолуцију Републике Српске. Ово је вријеме када се доносе кључне одлуке и када одлучујемо хоће ли бити Републике Српске или не. Ми се не повлачимо ни пред ким, нити падамо под утицај странаца, већ се боримо за Републику Српску и српски народ - истакла је Љубојевићева.