latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:30 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Протест пољопривредника у Градишци; Незадовољни подјелом земљишта (ФОТО/ВИДЕО)

Послије неуспјелих преговора са представницима градске власти и ресорног министарства око подјеле 3.600 хектара пољопривредног земљишта у закуп незадовољни пољопривредници организовали су протестну вожњу тракторима на путу од Нове Тополе до Чатрње.
Протест пољопривредника у Градишци - Фото: РТРС
Протест пољопривредника у ГрадишциФото: РТРС

У колони од око 70 трактора углавном млади фармери који су остали без земљишта, јер нису испунили услове јавног позива. Указују на неправилности приликом додјеле земље у закуп и најављују радикалније мјере, блокаду путева и граничног прелаза.

- Остало је за концесију 12.000 дунума земље на отприлике 9, 10 моћних људи. Значи они требају да добију 1.000 и више дулума, а ми ни 150 - каже фармер из Карајзоваца Драгослав Шобот.

ФОТО: РТРС

Петар Курта из Чатрње, такође фармер, наводи да му је одбијено да плаћа исто за седам хектара које обрађује већ десет година.

Организатори протеста траже од градоначелника да ријеши овај проблем.

 - Неки нису нажлост заиста прошли и жао ми је. Око 10 младих фармера који нису прошли зато што нису испуњавали услове, односно освојили довољан број бодова, како то правилник предвиђа у односу на неке јаче пољопривредне произвођаче - додаје градоначелник Градишке Зоран Аџић.

ФОТО: РТРС

Бодовање приликом формирања ранг листе камен је спотицања око кога се највише споре незадовољни пољопривредници и градска власт.

- Неправда је начињена приликом подјеле. Јесте да је то тешко правилно подијелити, али је неправда велика - каже организатор протестног окупљања Саво Васиљевић.

Адвокат, Илија Ђокић каже да су поједини понуђачи подносиоци захтјева добијали земљу, иако нису испуњавали опште или посебне услове или нису добили довољно земље.

На конкурс за додјелу 3.600 хектара земљишта у закуп пријавило се 331 газдинство. Послије проведене процедуре услове је задовољило њих 259. За расподјелу у другом кругу је остало још око 600 хектара.