latinica  ћирилица
28/11/2023 |  15:18 | Аутор: СРНА

Дачић: "Велика Албанија" највећа пријетња по мир на Балкану

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да вишевјековни покрет чији је циљ стварање "велике Албаније" представља највећу пријетњу по мир на западном Балкану, али и у Европи, послије украјинске кризе.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Видите да се по питању "велике Албаније" нико не оглашава и нико то не осуђује. Самим тим то добија на одређеном значају, зато што постаје легитимни циљ за који се боре све албанске политичке партије без обзира да ли се налазе на Косову, у Албанији, Сјеверној Македонији, Црној Гори или на југу Србије - рекао је Дачић.

Он је навео да дио међународне заједнице, иако то "види сопственим очима, не вјерује тим сопственим очима, односно прелази преко тога".

Дачић је рекао да самопроглашено Косово никада неће постати чланица ОЕБС-а јер се у тој организацији одлуке доносе консензусом, а Србија се с тим никада неће сагласити.

- Начин одлучивања је такав да се одлуке доносе једногласно. То значи да би Србија требало да се сложи с тим, а Србија се с тим никада неће сложити. То је апсолутно немогуће - изјавио је Дачић за Косово онлајн.

Дачић је истакао да Београд тражи од ОЕБС-а да буду објективни, статусно неутрални и да дају допринос заштити Срба који живе на Косову и Метохији.

Он је рекао да Србија осуђује одлуку да се не дозволи гласање на српским изборима на Косову и Метохији, зато што је то апсолутно супротно свему ономе што је договарано Бриселским споразумом.

Говорећи о предстојећим изборима у Србији 17. децембра, Дачић је рекао да још није закључен јединствени бирачки списак, али да се више од 40.000 људи пријавило за гласање у иностранству.

Он је додао да ће бити отворено 81 гласачко мјесто у 35 земаља, што је највећи број и пријављених и бирачких мјеста од 2004. године, од када је могуће тако гласати.

- Слажем се да је 40.000 мало у односу на укупан број људи који живи у иностранству. Али за гласање је потребно да се они пријаве и региструју - навео је Дачић.